Zkušenosti z praxe říkají, že nejlepší radou je navštívit dobře vybavený showroom a osobně si vyzkoušet, jak který systém funguje. Protože jsou tyto systémy díky své velké hmotnosti značně namáhané, jsou na ně kladeny mnohem vyšší požadavky z hlediska pevnosti a tvarové stability.

Podle rozměru volíte systém

Rozměr je základním kritériem, které ovlivňuje volbu systému. Pokud vynecháme hliníkové konstrukce, jež vítězí svými rozměrovými možnostmi a subtilní elegantní konstrukcí, ale naopak ztrácejí v otázce tepelněizolačních vlastností, pak se poohlédneme směrem k plastovým systémům. Vysokou kvalitu v této oblasti prezentují okna a dveře PROGRESS vyráběná z kompozitního materiálu RAU-FIPRO X. Materiál na bázi PVC a skelných vláken umožnil navrhovat takové rozměry dveřních a okenních systémů, které se již přibližují standardům hliníkových konstrukcí. Navrch mají však v otázce tepelněizolačních vlastností. Proto jsou okna a dveře PROGRESS vhodné i pro pasivní a nízkoenergetické domy. Speciálně pro pasivní domy provádí výrobce DAFE-PLAST dílčí úpravy konstrukce tak, aby bez problémů vyhověla požadovanému Blower Door testu.

U menších rozměrů křídel (cca do 1,5 m) jsou vhodné posuvně sklopné dveře PROGRESS nebo paralelně posuvné dveře PROGRESS. Posledně jmenované řešení má výhodu v podobě komfortnější obsluhy a lepšího zabezpečení – křídlo se nesklápí, ale paralelně odstaví a odsune stranou. V základním vybavení má tento systém „standardní okenní rám“, ale je možné jej osadit i nízkoprofilovým hliníkovým prahem. Efektivní je rovněž mikroventilace po celém obvodu křídla. Naproti tomu posuvně sklopné dveře se otevírají dvoufázově. První poloha představuje vyklopení křídla do polohy ventilace a druhá odblokování polohy a odsunutí stranou. Na rozdíl od předešlého řešení nelze tento systém vybavit hliníkovým prahem. V obou případech je zaručena vysoká těsnost.

Populární a komfortní HS portály

Velkoformátové posuvně zdvižné dveře (HS portály) jsou ve srovnání s již uvedenými systémy praktičtější a komfortnější. Důraz na detail a minimalistické pojetí vynikne především u větších rozměrů křídel, která mohou dosahovat šířky 3 m v bílém provedení, respektive 2,6 m v barevném dekoru, a maximální výšky křídla 2,7 m v bílém provedení nebo 2,6 m v barevném provedení. Skýtají pak mimořádné prosvětlení a designový efekt. Ovládání HS portálu je velmi jednoduché a na rozdíl od jiných systémů získává navrch tím, že posuvné křídlo lze aretovat prakticky v jakékoliv poloze. Největším úskalím naopak bývá vzhledem k velkým rozměrům vysoká hmotnost. Nicméně kompozitní materiál zaručuje vysokou tuhost a pevnost. Kašírované rámy mohou být ve dvoubarevném provedení, což znamená, že lze odděleně sladit design okna s interiérem i exteriérem. Kromě velkého množství dekorů včetně populárních antracitových odstínů lze vybírat i mezi dřevodekory. Posuvně zdvižné dveře jsou standardně vybaveny nízkoprofilovým hliníkovým prahem, lze je však vybavit i tzv. komfortním prahem (rozdíl mezi vnitřní a venkovní podlahou bude činit cca 1,5 cm). Údržba je velmi jednoduchá a nevyžaduje nikterak zvláštní opatření.

Je to bezpečné?

Požadavky na bezpečnostní třídu velkoformátových posuvných systémů se obvykle stanovují na základě podmínek konkrétní pojišťovny, případně podle dalších dílčích opatření v domě. Je-li objekt vybaven bezpečnostním alarmem, budou nároky logicky menší. Často se systémy PROGRESS doplňují bezpečnostními magnetickými kontakty, které lze propojit s již nainstalovaným alarmem. Při vyšších nárocích na bezpečnostní třídu (až RC2) se navyšuje počet uzavíracích bodů. Důležitou otázkou bývá zasklení, které nejvíce ovlivňuje celkovou hmotnost systému. U HS portálu se v konstrukci standardně používá trojsklo. Sestavu lze osadit vrstveným bezpečnostním sklem zevnitř, kdy je důvodem ochrana osob při rozbití tabule, nebo zvenčí, kde kromě ochrany osob funguje jako bariéra proti nevítaným hostům, popřípadě oboustranně. Je dobré mít na paměti, že použití bezpečnostních skel zásadně zvyšuje hmotnost křídel (max. do 400 kg) a tím i rozměrové možnosti celého prvku.

Velkoformátové posuvné systémy jsou dlouhodobou investicí, která zhodnocuje cenu nemovitosti. Před finálním výběrem ideálního řešení lze doporučit nejprve se poradit s odborníkem a navštívit například showroom firmy DAFE-PLAST nedaleko Jihlavy, ve kterém jsou všechny systémy instalované, včetně vzorníků barev, zasklení a dalšího příslušenství. Další informace na www.dafe.cz.