Efektivita a životnost

Co se týče efektivity, předokenní rolety a žaluzie mají v podstatě shodnou schopnost odrážet sluneční paprsky; oba produkty se vyrábějí z hliníku, takže se u nich předpokládá i vysoká životnost, jelikož hliník je materiál, který obstojí i v tom nejhorším počasí a zachovává si pěkný vzhled po dlouhá léta. U obou výrobků se doporučuje zvolit motorové ovládání, protože je k lamelám i dalším součástkám šetrnější, než když taháte za šňůrku či točíte klikou. Zajímavou novinkou je možnost solárního napájení, které ale nelze uplatnit na oknech otočených k severu nebo tam, kde by byly solární články stíněny například přesahem střechy.

Propustnost světla

Zatímco žaluzie můžete různě naklápět v úhlu mezi 0-90° a regulovat tak míru propouštěného světla, zcela zatažená roleta znamená dále neregulovatelné zatemnění. Určitého prosvětlení s roletou dosáhnete, když ji nesrolujete až na doraz - během zatahování totiž lamely na sebe přesně nedosedají a nechávají mezi sebou mezery pro prostup světla.

Žaluzie tedy nabízejí větší variabilitu zastínění, která může být dána už typem lamel. Lamely ve tvaru písmena "C" ponechávají interiéru více světla, lamely "Z" poskytují vyšší míru zatemnění. Lamely ve tvaru "S" umožňují mírné přisvětlení s jemnějším prostupem světla.

Hlučnost

Pokud bydlíte na "větrné hůrce", nejspíš dáte přednost roletám, a to i přes jejich sníženou variabilitu propustnosti světla. Prudké větry totiž žaluziím nesvědčí, lamely snadno narážejí do okna i samy na sebe, což se u rolet neděje. Z hlediska hlučnosti tedy jednoznačně vyhrávají rolety.

Design

Jak žaluzie, tak rolety se vyrábějí v celé škále barev, rolety však mají na rozdíl od žaluzií plastový vzhled, protože jsou jejich lamely potaženy PVC. Na druhé straně je ale seženete i v dekoru dřeva a jejich box zabere na výšku méně místa než přiznaný krycí plech žaluzií. Žaluzie zase mají tu výhodu, že jejich lamely lze vést jak ve vodicích lištách, tak ocelovými lanky.

Bezpečnost

Jestliže chcete vnějším zastíněním zároveň odradit nenechavce od vloupání do vašeho bytu či domu, nejvhodnější variantou budou rolety na motorový pohon, který nedovolí ruční zvednutí lamel. Žaluzie lze oproti tomu snadno nadzdvihnout rukou. Pojišťovny nicméně nepovažují za zabezpečující prvek ani žaluzie, ani rolety, takže jde spíš o psychologickou bariéru, která zlodějům ztíží práci.