Stavba svépomocí, či přes firmu?

Především u rodinných domků lidé často zvažují, jestli se pustit do celého procesu sami, nebo si najmout architekta, stavební firmu, případně využít dalších služeb. Stavba svépomocí je pochopitelně výhodným řešením především z hlediska finančního, proto se do ní také nejčastěji pouštějí mladé rodiny. Může se opravdu jednat o efektivní řešení, při zvolení této cesty ale musíte zvážit několik věcí: - Máte dostatek volného času, abyste nepracovali po celodenní šichtě v práci a nepadali za pár týdnů vyčerpáním? - Máte v okolí známé, kteří vám podají pomocnou ruku a pomohou s věcmi, na které sami nestačíte? - Jste ochotní strávit hodně času navíc studováním stavebních postupů?

Bez toho, aniž byste byli přesvědčení, že disponujete výše uvedeným, se do práce nepouštějte, protože byste si mohli přivodit akorát komplikace. Zároveň nezapomeňte, že cena by při stavbě domu neměla být vždy tím rozhodujícím parametrem. Pokud se budete vždy spoléhat na ty nejlevnější materiály a „zkratky“, které vám práci usnadní, zaděláte si tak na komplikace do budoucna, kdy se řeší mnohem hůř a obvykle vás to bude nakonec stát další peníze.

Pokud si najmete firmu a někoho, kdo vám celou stavbu profesionálně navrhne, nebudete tak časově omezení a budete mít víc prostoru věnovat se detailům. I tady ale platí, že byste měli každému rozhodování přisoudit správnou váhu. V tomto případě je to zase o tom důkladně si vybrat poskytovatele služeb, který s vámi vše racionálně probere a bude za sebou již mít nějakou dobře odvedenou práci. Poptejte se na reference a nebojte se v průběhu stavby ptát a polemizovat s rozhodnutími firmy. Jedině tak dosáhnete bydlení, ve kterém se budete cítit dobře ještě po mnoho let.

Pasivní, či „normální“

Současná doba si i kvůli problémům s klimatickými změnami a nejistou budoucností, co se týká energetických zdrojů, žádá alternativní cesty a metody. Proto jsou také čím dál tím více rozšířené pasivní domy. Jejich stavba méně zatěžuje okolní prostředí, díky soběstačným systémům si dokážou valnou většinu potřebné energie zajistit samy a po dožití se jejich materiál snadněji rozloží v přírodě nebo dále recykluje.

V rozhodování tady opět hraje roli cena. Pasivní domy se pohybují ve vyšší cenové kategorii, u které je ale třeba počítat s rychlejší návratností, protože provoz nízkonákladového domu je výrazně levnější. Zároveň se jedná o poměrně nové postupy, které neustále procházejí změnou a inovacemi, proto se v tomto případě pravděpodobně nevyhnete najmutí odborníka.

Stavební materiál

Výběr základních materiálů závisí nejen na estetické perspektivě, ale také na tom, jestli budete stavět pasivní, nebo klasický dům, a na účelu dané části stavby. Nejčastějším materiálem je cihla a pórobeton, možnosti se ale neustále rozšiřují a neměli byste se vyhýbat ani alternativním možnostem. Díky izolaci ze slámy nebo rákosí či využití hlíny jako stavebního materiálu značně omezíte emise CO2 při výrobě materiálu i stavbě a můžete dosáhnout i netradičního vzhledu objektu.

Jedním z nejefektivnějších přírodních izolantů, který se začal pro stavební účely zpracovávat později než výše zmiňované tradiční materiály, je kamenná vlna. Jedná se o roztavenou a stlačenou hmotu, která vzniká z přírodních zdrojů, jako je čedič, bazalt nebo gabro, a oproti slámě či rákosu má tu výhodu, že je odolná proti požárům, a navíc perfektně izoluje podlahy, fasádu i střechu proti únikům tepla i hluku. O kamenné vlně se dozvíte více na stránkách českého lídra ve výrobě tohoto materiálu Rockwool.