Protože bambus roste rapidní rychlostí a na rozdíl od stromů se těží už po 4-6 letech, jde o rychle obnovitelný přírodní materiál. Aby se však z něj mohla stát podlaha, musí projít technologickým procesem, během něhož se jeho vlákna buď lepí, nebo splétají a lisují. Vzniklé lamely se pak řežou do požadovaných rozměrů a lepí na sebe. Vidíme tedy, že podlahové dílce z bambusu nemusejí být zase tak ekologické, záleží na tom, jaká lepidla se použijí k jejich výrobě. V jihovýchodní Asii, která je bambusu domovem, se na zdravotně nezávadné výrobky nehraje tak přísně jako v Evropské unii. Bambusovou podlahu je proto třeba objednávat u dodavatelů, kteří vlastní příslušné certifikáty.

Bambusová podlaha jinak zaujme nevšedním elegantním designem; kresba může mít horizontální nebo vertikální uspořádání, vedle přírodního odstínu se dá karbonizací získat také tmavší odstín kávový. Pro dosažení odlišné barvy se podlahové dílce mohou před pokládkou mořit. Na trhu najdete i zajímavé vzory typu "zebra".

Co se týče způsobu pokládky, bambusové dílce mohou být dodány k celoplošnému lepení, přičemž existuje i provedení s redukovanou tloušťkou pro vytápěné podlahy. Variantou jsou pak bambusové plovoucí podlahy nebo systém "click" pro rychlou pokládku.

Říká se, že bambusová podlaha je tvrdší než dubová. To je vesměs pravda, ale záleží na způsobu provedení. Největší tvrdostí se chlubí podlahy ze splétaných vláken, ty lepené mohou být na úrovni našich tvrdých dřevin. V každém případě jde o velmi odolnou podlahu, která vydrží velkou zátěž, je barevně stálá a v případě poškození se dá přebrousit podobně jako ta dřevěná.

Vlhkosti bambus odolává o něco lépe než tuzemská dřeva, přímý kontakt s vodou mu ale nesvědčí, materiál by mohl bobtnat. Měl by se proto čistit maximálně navlhčeným mopem a případné loužičky je třeba hned setřít. Z tohoto důvodu se také bambusová podlaha nedoporučuje do koupelny.