Na to jsme se zeptali zástupce švédské firmy Benders f. Lambda develop, s. r. o, která ji u nás v České republice zastupuje. Vzhledem k tomu, že ve Švédsku dodává na trh obě varianty – tedy jak pálenou, tak betonovou tašku, mohou nám fundovaně odpovědět na to, jaké výhody má betonová střešní taška.

Pro začátek bychom se rádi zeptali, zda nám můžete prosím říct něco více o firmě Benders, abychom si udělali představu o tom, jaké máte zkušenosti s výrobou betonových střešních tašek?

Budete se možná divit, ale již v roce 1960 byl zprovozněný první stroj na výrobu betonových střešních tašek v panství Larsagarden na jihozápadě švédské Edsvära. Byl to skromný začátek současného koncernu Benders. Zakladateli byli tehdy Karl-Erik Bender a jeho bratr Arne a otec Knut. Dodnes je Benders ve vlastnictví této rodiny. V roce 1993 byla založena německá dceřiná společnost Benders Dachstein. Nejdříve fungovala jako odbytové středisko, ale obchody se vyvíjely tak dobře, že v květnu 1998 byla výroba přeložena do závodu v Kritzkow u Rostocku a od té doby představuje významného hráče na německém trhu se střešními krytinami. V tuto chvíli se střešní tašky pod logem BENDERS prodávají v mnoha evropských zemích, jako je Švédsko, Německo, Řecko, Norsko, Anglie, Finsko, Nizozemsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko, Polsko, Slovensko nebo Belgie. Je tedy jasné, že nejsme jen tak nějakou malou místní firmou. Pro představu jen ve výrobě střešní krytiny je denní produkce větší než krytina pro 250 střech průměrné velikosti. Kromě střešní krytiny se firma Benders zabývá i dalšími stavebními odvětvími, kde dodává na trh více než 800 výrobků, ale to je už na jiné povídání.

Již více než půlstoletí vyvíjíme a upravujeme střešní tašku na něco, na co jsme dnes opravdu hrdí. A to pokud jde o funkčnost, tak i o její vzhled. U všech našich modelů střešních tašek a jejich povrchových úprav si můžete být jisti, že dostanete střešní krytinu nejvyšší kvality s nejlepší odolností vůči nelítostnému severskému klimatu, které dennodenně testuje naše výrobky. To, že na těchto trzích jsme jedničkou, vypovídá o tom, že se nám tyto parametry stále daří dodržovat. Naše výrobní závody ve Švédsku a Německu jsou garantem nejvyšší kvality výroby i pro Českou republiku a celou Evropu.

Teď se vrátíme trochu k naší základní otázce – jaké jsou tedy výhody betonové střešní krytiny?

Je jich hned několik – jako nejdůležitější bych vyzdvihl tyto:

JE TO JEJÍ DLOUHÁ ŽIVOTNOST A PEVNOST

Jestliže něco zcela jasně hovoří ve prospěch betonové střešní krytiny, potom je to její mimořádně dlouhá životnost. Výrobu betonu vynalezli již před více jak 2000 lety Římané a na počátku nového věku pak byla znovu objevena. Zajímavou vlastností betonu je, že časem beton vyzrává a získává stále větší pevnost, kdežto u keramiky tomu tak není.

Betonové střešní krytiny Benders se vyrábějí z cementu, písku, vody a oxidu železnatého. Naše firma nabízí 30letou záruku, tak jako většina firem na pálenou střešní krytinu, ale samotná životnost betonových tašek je samozřejmě mnohem delší, ničím neobvyklým nejsou ani stoleté betonové střechy. Kvalitní zpracování produktu garantuje dokonalá stlačovací forma. Není tedy důvod se divit, že tato krytina je v zahraničí tak oblíbená.

EXTRÉMNÍ ODOLNOST A MRAZUVZDORNOST

I tyto nároky dokonale splňují betonové tašky. Díky materiálu, ze kterého jsou vyrobené, jsou samozřejmě také velmi pevné a mrazuvzdorné.

Aby bylo zajištěno, že krytina bude mít maximální životnost, provádí se nepřetržité laboratorní zkoušky, kde se zkontroluje pevnost, tloušťka a hmotnost krytiny. Naše krytina je kromě toho denně testována a prověřována již více než 60 let místním klimatem. Zkušenosti jsme nasbírali hlavně v severských zemích, jako je Švédsko, Finsko, Estonsko, kde jsme začínali a kde jsou klimatické nároky daleko větší než ve střední Evropě.

BAREVNĚ ZAJÍMAVÝ A ODOLNÝ POVRCH A SNADNÁ ÚDRŽBA

Další výhodou, kterou je třeba vzít v potaz, je povrch tašek a s tím spojená jejich údržba. I zde betonová střešní krytina nijak nezaostává, díky své speciální povrchové úpravě vyžaduje pouze minimální péči. S tím souvisí také její barevná stálost, kterou se moderní betonové krytiny vyznačují.

Kromě toho, že jsou naše tašky dvakrát natřeny barvou, jsou všechny naše střešní krytiny ošetřené koncovou povrchovou úpravou a také barveny oxidem již v základní hmotě, což jim dodává extra hluboký barevný tón. Povrchové úpravy byly vyvíjeny po mnoho let a optimalizovány tak, aby byly po dlouhou dobu barevně odolné a stálé. Samozřejmostí je sortiment – nabízíme více než dvacet odstínů barev od matné po lesklou. Jsme prvními na českém trhu, kteří dodávají speciální povrch s dvojitou akrylátovou vrstvou a následným třpytivo-lesklým povrchem „Briliant“, který mění barvu střechy v závislosti na počasí a lomu světla.

Naše povrchové úpravy Candor a Brilliant mají navíc extra tvrdý povrch, který dále komplikuje růst mechů a lišejníků, které jsou největší hrozbou všech střech.

SNADNÁ POKLÁDKA A ÚDRŽBA

Díky technologii výroby (možností dodržet velmi přesné rozměry) je možná jednoduchá a velmi přesná pokládka krytiny. Také její výměna je jednodušší, než je tomu u pálené střešní krytiny. U betonových tašek je při zachování kvality možné vyrobit větší rozměry krytiny, což v konečném důsledku snižuje náklady na manipulaci a velice urychluje její pokládku. Méně tvarovaný profil navíc umožňuje snadnější vyjmutí vybraných tašek, například při dodatečné instalaci střešních doplňků a úpravách střechy. Vzhledem k technickým možnostem betonové krytiny vznikl také speciální „zámek“ tašek, který zamezuje vnikání vody pod tašky i při velice nepříznivých povětrnostních podmínkách. Umožňuje také přesnou a rychlou pokládku střechy, což ocení nejen řemeslníci, ale nakonec i investor, který ušetří drahocenný čas při výstavbě domu.

PŘÍZNIVÁ CENA

Vzhledem k méně náročnému procesu výroby, přinejmenším v porovnání s tradiční pálenou taškou, nejsou betonové střešní krytiny tolik nákladné z hlediska finančního. Proto můžeme v porovnání s odpovídající povrchovou úpravou pálené tašky nabídnout zajímavější cenu.

EKOLOGIE VÝROBY BETONOVÝCH TAŠEK

Beton je u nás v povědomí jako „umělý kámen“, ale pokud se podíváme na jeho složení, zjistíme, že tomu tak úplně není. Jeho šetrnost vůči životnímu prostředí je dokonce lepší, než je tomu u pálené tašky. Základní surovinou je písek a cement (cement je v podstatě vypálený vápenec), tedy přírodní materiál. Množství spotřebované energie při výrobě cementu na jednu tašku je daleko menší, než je tomu u výpalu jedné keramické tašky, a tudíž i z toho vyplývající znečištění.

V Benders je použitý písek dodáván z místních štěrkoven. V našem hlavním závodě v Edsvära (ve Švédsku) je veškerý písek odebírán z vlastní štěrkovny a přepravován speciálním vozem, který naloží najednou přibližně 55 tun – to vše děláme pro ochranu životního prostředí. Veškerý cement použitý v naší výrobě je získáván od nejčistšího výrobce na světě – Svenska Cement.

Při výrobě betonové krytiny je produkováno mnohem méně zplodin a odpadních látek, než je tomu v případě výroby pálené střešní krytiny. Pro menší ekologickou stopu hovoří i nové výrobní závody, které jsou pro Českou republiku v Německu. Tím se minimalizuje i ekologická stopa při přepravě z výrobního závodu na stavbu.

ŠIROKÝ VÝBĚR PŘÍSLUŠENSTVÍ A DOPLŇKŮ

Důležitý je i fakt, že se betonová střešní krytina dokáže dokonale přizpůsobit vašim požadavkům a parametrům vaší střechy. Možnosti forem, ve kterých se tašky tvarují, dovolují vyrobit kompletní sortiment doplňků ve stejném provedení, jako je střecha. Tento fakt ve výsledku velice napomáhá estetice celé střechy. Na trh se dodává bohatý sortiment nejrůznějších doplňků a příslušenství, který si nezadá v porovnání s pálenými taškami. Naše firma nabízí kompletní sortiment pro celou střechu od jednoho výrobce, což umožňuje jednoduché plánování stavby a snižuje náklady na komunikaci i dopravu.

DESIGN A VARIABILITA – PŘITAŽLIVÉ TVARY PRO VŠECHNY STŘECHY

Říká se, že betonové střešní krytiny nemohou co do výběru nikdy konkurovat páleným taškám – co vy na to?

To už dávno není pravda! Sortiment betonových střešních krytin v ničem nezaostává. Naše firma konkrétně nabízí čtyři základní tvary, které pokryjí všechny nároky střech, od tradičního profilu Palema a Mecklenburger, přes výraznou krytinu Exklusiv, která dodává střeše na dynamičnosti, až po krytinu Carisma, která se pyšní moderním designem a lze ji použít i na nejmodernějších budovách.

Mohl byste tedy shrnout vše, co jsme zde uvedli, a udělat z toho nějaký závěr?

Ano, z výše uvedeného je jasné, že betonová střešní krytina je v porovnání s pálenou minimálně stejně vhodná pro všechny střechy, kde je nyní používána pálená taška. V některých ohledech je dokonce na tom ještě lépe. Koneckonců 60letá tradice je toho důkazem. Nejdůležitější je ale vybrat si správného dodavatele, který dokáže zaručit všechny tyto vlastnosti – to je ale u všech výrobků stejné. Mohu-li vám tedy něco poradit, obraťte se na výrobce, který má s dodávkou krytiny dlouholeté zkušenosti a může vám fundovaně poradit s výběrem firmy, která bude umět střechu správně položit.

Místo starostí o kvalitu pak můžete v klidu řešit ostatní požadavky na design a osobní preference, které budou tvořit základ vaší nové střechy. Existuje mnoho možností, jak kombinovat typy a povrchové úpravy krytiny, s čímž vám rádi poradíme.

Pro jakou střechu se nakonec rozhodnete, to necháme na vás. Chtěli bychom ale být první, kdo vám poblahopřeje ke správné volbě, která vás i váš dům bude těšit po mnoho let.

Benders – www.benders.cz

Děkujeme za rozhovor - redakce