Spousta lidí si myslí, že dřevěná okna jsou jen na pár let a pak se rozpadnou. Jenže stačí se podívat na všechny staré domy, které mají dřevěná okna, jako jsou kastlová, špaletová apod. Jak je možné, že tyto domy dokázaly „přežít“ s dřevěnými okny takových desítek let, když i třeba střecha byla za tu dobu vyměněna. Je to tím, že dřevo je přírodní materiál, který se dokáže přizpůsobit. Dokáže pracovat souběžně s počasím. Můžete ho jednoduše opravit. Pokud se zničí povrchová úprava, není problematické ji obnovit. Zkuste ale udělat rýhu do plastového okna nebo hliníku. Už nikdy se jí nezbavíte.

Další extrémní výhody dřevěných oken jsou v jejich možnosti variability. To, co si nemůžou výrobci dovolit udělat u plastových a hliníkových oken z důvodů technologických limitů, je u dřeva povoleno. Netradiční tvary, zahnutí, oblouky – to u dřeva není vůbec problém. A u plastových oken máte jednu barvu navěky. Dřevěná okna můžete mít tento rok světlá a za deset let je přetřít třeba tmavším odstínem, aby víc korespondoval se zestárlou dřevěnou fasádou.

Jak o ně pečovat

„Dřevo je přírodní materiál, aby dobře odolávalo povětrnostním podmínkám a dřevěná okna zůstala dlouho krásná, je třeba pravidelně pečovat o lazuru,“ říká Ing. J. Korbelář, technický manažer VEKRA okna.

Nutnost pečovat o povrchovou úpravu sice často lidé berou jako určitou nevýhodu, nicméně propracované technologie povrchové úpravy přinášejí i v tomto směru zlepšení.

Pojďme se ale nejdřív podívat na konstrukci dřevěných oken. Ta se vyrábějí z vícevrstvých lepených hranolů, díky kterým mají prvky výbornou tvarovou stabilitu a stálost. Nejběžnější dřevinou pro výrobu oken je smrk a borovice. Za vyšší cenu je možné mít okna z tropického meranti, které je velmi odolné proti povětrnosti a má zajímavý červenohnědý odstín, a tvrdého a těžkého dubu, který vyniká pevností a trvanlivostí.

Namáčení eurooken v základové barvě a řízené sušení sjednotí jejich barevný odstín. Nanočástice barevného základu pronikají hluboko do póru dřeva a podílejí se nejen na jeho ochraně, ale napomáhají optimální přilnavosti povrchové lazury. Finální vrstva tvrdé, ale pružné lazury zajišťuje ochranu oken před účinky povětrnosti, některými chemickými látkami a mechanickým poškozením.

Základem je ošetřit okna na jaře a na podzim po umytí houbičkou namočenou v balzámu doporučeném výrobcem, to je základní minimum, na které byste měli myslet. Balzám zacelí mikrotrhlinky, oživí vzhled oken a především jim pomůže dobře zvládnout náročné období zimy a i pražící letní slunce. Pro ošetření oken jsou ideální teploty mezi 5 a 20 °C.

Čas, kdy bude nutná obnova nátěru oken, závisí zejména na tom, kde a jak jsou okna instalována. Nejvíce trpí okna vystavená přímým účinkům slunečního záření. U vysoce kvalitních povrchových úprav a při pravidelné péči o lazuru je renovační nátěr nutný až po 7 až 10 letech.

Samozřejmě, že je zapotřebí pečovat i o kování, které je dobré každý rok promazat. Stejně tak i promazání těsnění zvyšuje jeho pružnost a životnost.