Tvoří jej betonové tvarovky, ze kterých lze po vylití vytvořit pevné betonové či železobetonové konstrukce základových zdí. Oproti klasickému řešení v podobě dřevěného bednění se jedná o metodu rychlou, praktickou a v neposlední řadě i poměrně levnou. Ztracené bednění je k sehnání v každé dobré prodejně se stavebninami, a nemůže tak chybět ani v nabídce obchodů PRO-DOMA.

Použití ztraceného bednění

Ztracené bednění využívá vysoké pevnosti a energetické nenáročnosti betonu, kterým jsou tvárnice vylévány. Samotné tvárnice tak mají za úkol poskytovat formu betonové výplni. Tvárnice umístěné na základovém pasu se přitom betonují již naskládané na sebe (maximálně ve třech či čtyřech vrstvách), což napomáhá již zmíněnému urychlení celého procesu. Celou konstrukci lze v případě potřeby zpevnit na základě statických výpočtů svislým i vodorovným armováním. Stejně tak je možné instalovat ještě před vylitím vnitřního prostoru betonem elektrické a jiné rozvody.

Při realizaci základů prostřednictvím ztraceného bednění je samozřejmě třeba používat pouze kvalitní beton příslušné třídy. Také je nutné věnovat pozornost vnějším podmínkám. Při nízkých teplotách totiž hrozí praskání, díky odlišným tepelně-mechanickým vlastnostem tvarovek a jejich výplně. Tím může dojít k porušení tvarových charakteristik celé konstrukce.

Vlastnosti tvárnic ztraceného bednění

V nabídce prodejen PRO-DOMA naleznou zákazníci tvarovky o modulové tloušťce 150-500 mm. Jednotlivé tvarové elementy jsou vybaveny systémem pero-drážka pro snadnou stavbu základní konstrukce, díky kterému nedochází k nechtěnému posunu jednotlivých tvárnic.

Betonové tvarovky ztraceného bednění charakterizuje především:

  • nízká hmotnost
  • vysoká mechanická odolnost
  • minimální nasákavost

Vyrobené jsou z vysoce kvalitních, ekologicky nezávadných a požárně odolných výchozích materiálů. U všech nabízených produktů je samozřejmostí naplnění požadavků národních i evropských norem a bezpečnostních či technických požadavků na kvalitu.

Ztracené bednění ze sortimentu PRO-DOMA má zrnitou vnější strukturu a je dodáváno na paletách. Na každé paletě vždy naleznete přesně daný počet rohových a půlených tvarovek pro vytvoření jakékoliv struktury.

Další možnosti využití ztraceného bednění

Nabízené tvarovky lze kromě tvorby základových zdí použít i pro podezdívky, ploty, jímky, pilíře, ale také nosné a opěrné stěny. Konkrétním příkladem použití může být stavba nezateplených stěn podzemních garáží. Podle konkrétního použití je v případě potřeby samozřejmě možné opatřit tvárnice závěrečnou povrchovou úpravou. Zbylý stavební materiál potom může nalézt využití jako květináč či základní prvek malých staveb typu grilu apod.

Pro ztracené bednění zavítejte do prodejen PRO-DOMA

Pro zajištění dodávky ztraceného bednění na každou velkou i malou stavbu jsou obchody se stavebninami PRO-DOMA ideální volbou. Prodejny PRO-DOMA tvoří nejširší síť obchodů se stavebninami v České republice a stavitelé v nich naleznou kompletní sortiment produktů pro každou stavbu či rekonstrukci. Samozřejmostí je profesionální přístup zkušeného personálu, možnost konzultací i velké skladové zásoby.