Práh klasický

Podkladové profily

Ať už zvolíme práh klasický, bezbariérový, nebo snad nulový, je dobré naše francouzská okna osadit při jejich montáži kvalitním izolačním podkladovým profilem. O nich jsme už psali ve zvláštním článku.

První volbou, kterou bychom měli vždy zvážit, je volba nejběžnější a nejoblíbenější, což v případě prahů francouzských oken znamená takzvaný práh klasický. Jedná se ve své podstatě o běžný okenní rám, který má standardní výšku kolem 70 mm. A jaké jsou výhody tohoto řešení? Oblíbenost klasických prahů tkví zejména v jejich nepřekonatelných izolačních vlastnostech. „Prahy jsou obecně slabinou v izolaci u všech dveřních systémů. Pokud však zvolíme klasický práh, získáme tím izolaci stejně kvalitní, jakou mají okna, a i proto je to výborná volba,“ říká Pavel Kašpar, manažer montáží značky Vekra, který dále dodal, kdy toto řešení každopádně zvolit: „Pokud si pořizujeme francouzská okna, za kterými nenavazuje terasa ani balkon, ale pouze prázdný prostor, měli bychom pro správnou izolaci domu vždy volit právě klasické prahy.“

Nulový, nebo bezbariérový?

Klasický práh je sice preferovaným řešením pro většinu francouzských oken, ale rozhodně není řešením jediným. V některých případech můžeme chtít zvolit pro svá okna prahy bezbariérové, nebo dokonce nulové. Oba dva mají oproti klasickým prahům výhodu v tom, že jsou nižší, a díky tomu je jejich přechod z interiéru do exteriéru či obráceně daleko komfortnější pro užívání. Ale jaký je vlastně rozdíl mezi nulovým a bezbariérovým prahem? „Za bezbariérový přístup se označují přechody, u kterých rozdíl výšek nepřesahuje 20 mm. Hliníkový nulový práh je pak v podstatě speciálním podtypem prahu bezbariérového. Rozdíl výšek nulového prahu je totiž pouhých 5 mm. Díky takto malé výšce nabízí nulové prahy vyšší míru komfortu než jiné standardní bezbariérové prahy. Jejich izolační vlastnosti se tím ovšem oproti standardním bezbariérovým prahům nesnižují. Nicméně nízké prahy obecně mohou mít kvůli svému designu a konstrukci problémy s prochlazováním podlahy v interiéru,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar z Vekry. Bezbariérové a zejména nulové prahy se uplatňují především u zdvižně posuvných dveří, tedy HS portálů. Posuvné systémy totiž využití klasických prahů z konstrukčních důvodů neumožňují. Dalším častým případem jejich užití jsou moderní stavby, u kterých je kladen důraz na minimalistická řešení či detaily.