Co všechno zahrnuje inzerovaná cena?

Aby firmy zákazníky nalákaly, inzerují cenu za m² materiálu. Ta ale nemusí zahrnovat i cenu podkladového roštu nebo spojovacího materiálu. Proto se prvotní inzerovaná nabídka může cenově výrazně lišit od objednávky.

Např. doporučená maloobchodní cena kompozitního dřevoplastového materiálu Twinson je 1 390 Kč za m², ale cena celé skladby terasy včetně všech komponentů se pak pohybuje od 2 000 Kč za m²! Ceny navíc nezahrnují montáž.

Matoucí pak pro některé zákazníky může být i cena materiálu uváděná v běžných metrech, protože prkna různých výrobců mají různé šířky, takže dopočítat se k ceně za m² vyžaduje trochu matematiky.

Na jaký podklad mohu terasu položit?

Opět je obvyklá praxe, že cena terasy je kalkulována pro pokládku na beton, která je nejlevnější. Pokud ale chceme pokládat terasu na štěrk, nebo dokonce na hydroizolaci, kde nemůžeme do podkladu kotvit vůbec (střechy a balkony), musíme počítat, že se cena zvýší.

„Zároveň je dobré se dodavatele terasy zeptat, zda pro dané typy podkladu nabízí systémové řešení. Na nesystémová řešení typu ‚dobrý řemeslník to nějak udělá‘ se pak nevztahují záruky výrobce, tj. dodavatele materiálu,“ upozorňuje Petr Klaban, produktový manažer společnosti Deceuninck pro stavební systémy Twinson.

Jaký je skutečný vzhled materiálu?

Obrázky na internetu bývají často spíš vizualizací než fotografiemi skutečných prken. Určitě je tedy dobré jít se podívat na vzorkovnu dodavatele a s materiálem se seznámit, zjistit jeho složení a z něj plynoucí vlastnosti včetně vzhledu. Některé dřevoplasty se svým vzhledem dřevu hodně blíží, jiné (nejlevnější) vypadají spíš jako z umělé hmoty. Většina dřevoplastů také na sluníčku nějakou dobu získává svou finální barvu, patinu. Proces přirozeného světlání by se však měl po několika týdnech zastavit. Stálobarevnost je jednou z výhod tohoto materiálu.

Má dodavatel terasy k dispozici certifikáty prokazující inzerované vlastnosti?

Nosnost vyplývá ze složení daného terasového materiálu. Konkrétně u WPC může být různý poměr dřeva a plastu a také různý typ plastové složky. Obecně se dá říct, že terasy z kompozitu, jehož plastovou složku tvoří polyethylen, mají nižší nosnost než terasy, kde plastovou složku tvoří PVC. Nosnost materiálu má vliv na rozteč podkladových profilů. Čím je nosnost nižší, tím menší vzdálenost musí být mezi podkladovými hranoly, a to samozřejmě terasu zpětně zdražuje! Konkrétně materiál Twinson má nosnost 1 400 kg na m² a kotví se po 50 cm, což je největší rozteč podkladových hranolů v kategorii WPC teras na našem trhu. Vše je samozřejmě doložitelné v technickém listu.

Voděodolnost materiálu plyne naopak přirozeně z podstaty dřevoplastu, kterému by neměl vadit stálý kontakt s vodou. Zeptejte se ale raději svého dodavatele, jak je to s vodou chlorovanou nebo slanou a s nasákavostí konkrétního typu prkna. Ta by opět měla být definována v technickém listu.

Nehořlavost, resp. odolnost vůči působení vnějšího požáru je třeba doložit testy. Např. terasy Character Massive z masivních desek z dřevoplastového materiálu Twinson mají certifikaci BROOF(t1), takže je bez obav můžete použít i na plochých střechách nebo balkonech.

Bezpečnost pro vás a vaše nejmenší – požadujte protiskluzový a hygienický atest. Protiskluzový povrch bez třísek alespoň ve třídě R12, lépe R10, je zárukou bezpečného pohybu po terase. „Hygienický atest“ vám zase zaručuje, že se z terasy ani na sluníčku neuvolňují žádné těkavé organické sloučeniny škodlivé pro vaše zdraví, nebo naopak že se ani za deště žádné nebezpečné látky nevsakují do půdy na vaší zahradě.

Zeptejte se na montáž

Mají zaměstnanci dodavatelské firmy certifikát o proškolení k montáži daného terasového systému od jeho výrobce? Pokud totiž bude terasa namontovaná špatně, např. nebudou dodrženy postupy z manuálu výrobce, záruka od výrobce terasového materiálu tím padá.

Na co se vztahuje záruka?

Mnoho výrobců dřevoplastových materiálů už nabízí prodlouženou záruku až 25 let. Zeptejte se ale dodavatele terasy, na co přesně se tato záruka vztahuje, jestli na to, že se materiál nezačne rozpadat, nebo na to, že na něm 25 let neporostou houby.