Developerský projekt skupiny EBM Group by měl být dokončen v září 2021, k dodržení časového harmonogramu přispívá i nová malta HELUZ SIDI, kterou při zdění z broušených cihel HELUZ stavební firma využívá. „Je to fofr,“ lidově zhodnotil rostoucí hrubou stavbu ing. Marek Beran, projektový manažer stavební společnosti EBM Construct. „Zatím to nemám v číslech, konkrétní údaje o urychlení v řádu dnů až týdnů budu mít až po dokončení projektu, ale z pozorování stavby je znát, že kluci jsou s maltou HELUZ SIDI schopni vyzdít patro domu za tři dny, což je plocha kolem 150 m². Je to obrovský, viditelný rozdíl oproti klasickým maltám,“ chválí novinku ing. Marek Beran. Malta HELUZ SIDI představuje zcela novou technologii zdění, můžeme si ji představit jako hustší barvu na malování a podobně se i aplikuje.

V maltě HELUZ SIDI vidí projektový manažer velký potenciál

Impuls využít novou maltu vyšel ze strany realizační firmy EBM Construct. „V maltě HELUZ SIDI jsme viděli velký potenciál, proto jsem rád, že se nám projektanty podařilo přesvědčit,“ pokračuje projektový manažer ing. Marek Beran a dodává, že výrobcem slibované parametry a benefity novinka v praxi splňuje.

„Zdění je rychlejší a efektivnější. Nejvíc oceňuji, jak se s tím materiálem dá pracovat – uzavíratelný kbelík s maltou kdykoli zavřete a otevřete klidně až další den a s materiálem můžete dál zdít. Když rozděláte klasickou maltu, tak je druhý den nepoužitelná, zbytky musíte uklízet. Maltu SIDI si můžete v kbelíku převézt i na jinou stavbu, a efektivně tak reagovat na změny na stavbě, to s klasickou maltou neuděláte. A samozřejmě pracnost je nižší. Nanášení takto hotového a připraveného pojiva je jednodušší než s klasickou maltou, určitě je to jeden z důvodů, proč se nám daří plnit harmonogram.“

Zdi postavené s maltou HELUZ SIDI jsou na pohled reprezentativnější

Již zmiňovaný kbelík neklade žádné nároky na skladování materiálu na stavbě, protože mu nevadí ani déšť, jako třeba v případě pytlovaných suchých sypkých malt. Estetickým přínosem balení malty HELUZ SIDI je i průběžný pořádek na stavbě, žádné poházené papírové pytle. „Když zájemce o rodinný dům přivedete na stavbu, tak na něj působí jinak, když je tu uklizeno, žádné zbytky malty, odřezky cihel, pytle od malty...,“ vypočítává ing. Marek Beran. Reprezentativní dojem zvyšuje i cihlová barva malty HELUZ SIDI, kdy spáry neruší čistý dojem z postavené zdi, na rozdíl od šedivě promaltovaného domu klasickou maltou. „Zeď se spárami z růžovooranžové SIDI vypadá čistě, reprezentativně. Takže když klient vidí hotovou hrubou stavbu, vidí na pohled čistou práci, v podstatě krásnou pohledovou stěnu, která by de facto nepotřebovala ani omítku, což nám dům lépe prodává,“ bez nadsázky dodává ing. Marek Beran.

  • Název projektu: Villa Resort Kolovraty
  • Realizační firma: EBM Construct, člen skupiny EBM Group
  • Použité materiály: HELUZ P15 20/40 broušená, HELUZ AKU 20 P15, HELUZ 11,5 broušená, HELUZ SIDI disperzní malta
  • Foto X Production a EBM