Ačkoli je dnes na trhu dostupná široká škála dekorů a barev, Češi se nejčastěji drží osvědčené klasiky. „Tuzemští zákazníci jsou při výběru dost konzervativní. Vchodové dveře jsou stále často chápány spíše jako užitkový produkt. Nejoblíbenějším typem jsou tak už mnoho let dveře bez extravagantních motivů a osobitých prvků. Přesto se tento trend začíná postupně obracet a lidé začínají designu vchodových dveří věnovat stále více pozornosti,“ vysvětluje obchodní ředitel českého výrobce dveřních výplní VP trend Stanislav Obyt.

Přestože nám jde především o bezpečnostní a izolační parametry, není na škodu se podívat i na možnosti designu. Dveře mohou dokonce z každé strany vypadat jinak. V obytné části je sladíte s interiérem, z vnější strany je zase sjednotíte s exteriérem a barvou fasády. Skleněné prvky se vám mohou jevit jako čistě dekorační, ale mají i svou praktickou funkci, protože do interiéru propustí denní světlo. Vzhled dveří ovlivňují i doplňky typu kliky, madla, klepadla, poštovní vhozy a průzory. V ideálním případě je na dveře instaluje přímo výrobce.

Bezpečnost ale zůstává na prvním místě. Kvalita dveří se skrývá pod jejich povrchem - samozřejmostí jsou vnitřní výztuhy, bezpečnostní kování, bezpečnostní sklo a vložka. Co se bezpečnostní třídy týče, doporučuje se alespoň druhá. „Na trhu se nejčastěji setkáte s bezpečnostní třídou RC2 a RC3, ale pro rodinný dům plně dostačuje RC2. Značení se dá nejlépe vysvětlit tak, že čím vyšší je číslo RC, tedy úroveň bezpečnostní třídy, tím déle vydrží dveře, resp. dveřní výplň, odolávat násilnému pokusu o vniknutí,“ doplňuje Stanislav Obyt. Do které třídy vámi vybrané dveře spadají, se dozvíte na přiloženém certifikátu.

Plast, hliník, dřevo, nebo sklo?

Materiál vchodových dveří by měl korespondovat s materiálem ostatních otvorových výplní na domě nebo s fasádou. Pak už záleží hlavně na vašem vkusu a finančních možnostech. U historických domů a dřevostaveb se zpravidla volí dveře dřevěné, které představují nestárnoucí klasiku, ačkoli musíte pečovat o jejich povrch. Naopak zcela bezúdržbový a téměř věčný materiál je hliník, za který si ale připlatíte. Za méně peněz seženete dveře z plastu, jenž navzdory své pověsti dnes může být také velmi odolný. Celoskleněné dveře z tvrzeného materiálu nemají sice tak dobré tepelně-izolační vlastnosti jako například sklo-hliníkové, které mají uprostřed izolační jádro, ale jinak se také jedná o kvalitní materiál, s nímž neuděláte chybu.