U domů postavených v novém miléniu se s terasou obvykle počítá už v projektu, takže si nemusíme lámat hlavu s jejím umístěním. Terasa bývá vnímána jako rozšíření společenského prostoru a navazuje na obývák, který se architekti snaží směrovat na jižní, jihozápadní či jihovýchodní stranu, kam přes den dopadá nejvíce slunečních paprsků.

U starších domů to tak jednoduché být nemusí. Možná se budete muset rozhodnout mezi pohodlným přístupem na terasu a orientací na vhodnou světovou stranu. Berte přitom v úvahu nejen slunce, ale také povětrnostní podmínky. Vítr fouká nejčastěji od západu a severu. Na terasách orientovaných k těmto stranám dokáže posezení pěkně znepříjemnit a třeba vás i donutí k terase přistavit nějakou zástěnu.

Dalším kritériem, které by mělo při hledání vhodného místa pro terasu hrát velkou roli, je bezprostřední blízkost stromů. „Umístění terasy přímo u stromů není dobré a měli byste se ho vyvarovat. Častěji se tam totiž může hromadit vlhkost,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Problémem je samozřejmě také listí padající přímo do talířů.

Postavíme i střechu?

Zastřešení terasy je nepochybně velmi praktické, i když celou stavbu prodraží. Rozhodnutí, zda terasu zastřešíme, či nikoli, v každém případě bude mít vliv na výběr stavebních materiálů i venkovního nábytku, takže ho neodkládejte. Na místním úřadě se také informujte, zda se střechou nebude mít problém lokální územní plán. Nezastřešená terasa se dá považovat za pouhou zpevněnou plochu, ale jakmile ji začnete obohacovat o ambicióznější prvky, může se z ní stát přístavba a jako taková bude podléhat přísnějším regulacím. Problematika je však složitá a každá obec to má trochu jinak, takže nemá smysl vyčítat informace z internetu, raději se vždy poraďte s konkrétním obecním úřadem.

Ideální velikost

Velikost terasy je často předurčena limitovaným prostorem zahrady, ale pokud máte místa hodně a rozměry terasy jsou čistě na vás, volte minimální plochu 20 m2 pro 4 osoby a 25 m2 pro 6 osob. Jistě záleží na tom, co všechno chcete na terase mít; v základu se počítá s jídelním stolem, grilem, slunečníkem a nějakými dekoracemi v podobě rostlin či lamp. Pokud sem plánujete i lehátka nebo sedací soupravu pro početnější společnost, budete potřebovat větší plochu. Nebude od věci si zahradní nábytek dopředu vyhlédnout a udělat si malý nákres, kde co bude a jak se to sem vejde.