Bílé tvárnice značky Ytong ze směsi vápna, písku, cementu a vody jsou celosvětově známé pro svoji vysokou kvalitu, tepelněizolační vlastnosti a především možnost snadné manipulace. Velké oblibě se těší jak u firem, kterým umožňují zjednodušit celý stavební proces a efektivně snižují náklady na potřebné množství materiálu i počet stavařů, tak i u samostatných stavebníků. Stále roste počet odvážlivců, kteří sami přiloží ruku k dílu a chopí se stavby svépomocí. Odměnou je pak domov, který splňuje veškeré požadavky a přináší skvělý pocit zadostiučinění. K snazšímu rozhodování jim nahrává i fakt, že se není třeba spoléhat na kompletní partu stavařů, ale díky novým technologiím stavebního materiálu stačí trocha zručnosti a odhodlání.

Pokud navíc majitel svou realizaci přihlásil do soutěže YQ Stavba, měl šanci získat i zajímavou finanční odměnu navrch.

YQ stavba 2020
„Cílem soutěže je možnost potenciálním zákazníkům ukázat na skutečných případech realizací, jak postavit dům snů od sklepa až po střechu. Rychle a jednoduše, klidně i vlastníma rukama,“ dokládá hlavní záměr soutěže Luděk Suchomel, ředitel marketingu společnosti Xella a organizátor soutěže. Do soutěže mohli své projekty přihlásit všichni, kdo při stavbě nebo rekonstrukci použili materiály značky Ytong nebo Silka, a to v období od 1. 1. 2016 do 30. 9. 2020. Předchozí kolo soutěže proběhlo v roce 2017. První tři místa, stejně jako v minulém ročníku, obdržela finanční odměnu 50 tisíc Kč, 20 tisíc Kč a 10 tisíc Kč.

Přihlášeno bylo 74 realizací

Soutěže se ve druhém ročníku účastnilo 74 projektů, přihlášeny byly projekty zkolaudované mezi lety 2016 až 2020. Pro soutěžní stavby nejprve hlasovala široká veřejnost prostřednictvím Facebooku nebo e-mailu. Do druhého kola postoupilo deset soutěžních staveb s nejvyšším počtem platných hlasů, kde o výherci rozhodla porota složená z odborníků značky Xella CZ a Xella Slovensko.

„Hojná účast v soutěži jen dokazuje, že se jedná o aktuální téma. Zájem široké veřejnosti vzbuzuje i fakt, že v posledním roce došlo k silnému omezení možnosti využití pracovní síly ze zahraničí, a lidé tak hledají to nejefektivnější řešení, a to i z hlediska materiálu,“ uvádí Luděk Suchomel. Odborná porota oceňovala zejména vzhled, architektonickou hodnotu soutěžní stavby, kreativitu zaslaných multimédií a příběh soutěžního projektu. Zasílané materiály musely zobrazovat i hrubou stavbu, hodnocen byl celý průběh stavby.

1. místo: Ytong na pěnovém skle

Porota i hlasující veřejnost ocenila komplexní řešení vítězného domu, kde byl použit nejen Ytong, ale i vápenopískové tvárnice Silka. Záměrem majitelů bylo postavit dům s minimálními náklady na vytápění a celoroční tepelnou pohodou. Zajímavostí konkrétní realizace je 60cm izolace pěnového skla nacházející se pod základovou deskou, která je vylita z vodostavebního betonu a je v ní usazeno podlahové topení. Velkou výhodu přináší toto řešení i v létě, kdy může domácnost také chladit. Dům byl od začátku navržen jako pasivní, čehož se dosáhlo pomocí obvodových tvárnic Ytong Lambda v tloušťce 500 mm. (titulní foto k článku)

2. místo: Návrat ke kořenům

Dům na pozemku, který si majitelé romanticky vyhlédli již před mnoha lety, vyrostl během necelého roku díky využití materiálu značky Ytong – od tepelněizolačních tvárnic přes překlady až po vnější omítku. Majitel si jako profesionál ve stavebnictví navrhl celý dům sám, velmi důležitou roli hrála nízká energetická náročnost výsledné stavby. Dům společně s manželkou podrobně promýšleli, a tak jak nechtěli uspěchat volbu pozemku, pečlivě promýšleli i vnitřní a vnější podobu svého budoucího domova. Majitel domu si k roli autora projektu přidal ještě funkci technického dozoru investora, osobně řídil celý proces výstavby a zajišťoval koordinaci vybraných specializovaných firem, které realizovaly jednotlivé etapy výstavby.

3. místo: Bonbonek architektury

Vysněný patrový rodinný dům v malebné Poličce získal bronzovou příčku díky originálně řešenému prosklení a vstupu do horního patra. Hrubou stavbu realizovala na klíč najatá stavební firma, na ostatní části domu včetně řemesel si manželé najímali specializované firmy. Promyšlený přístup investorů k projektu jejich domu se na stavbě skvěle doplňoval se systémovou nabídkou Ytong. Kromě tvárnic Ytong Lambda YQ jsou na domě i zakládací tvárnice Ytong Start, na fasádě je použita tepelněizolační vnější omítka Ytong. Značku Ytong nesou i stěrky, malty, překlady, profily, spojky nebo systémové žaluziové kastlíky, usnadňující bezproblémovou dodatečnou montáž venkovních žaluzií. Ty jsou na domě, který je na velké části jižní podélné strany celoplošně prosklen, v průběhu slunečných dnů potřeba.