To co jsme si na své zahrádce vypěstovali se nyní budeme snažit co možná nejlépe uskladnit, aby naše práce nepřišla vniveč a abychom z vypěstovaných plodů měli užitek přes celou zimu. Vhodné místo pro uskladnění Předpokladem správného uskladnění je především vhodné místo (místo o správné vlhkosti vzduchu a teplotě), proto je dobré vědět co kterému ovoci nebo zelenině vyhovuje. Například většině druhů jablek a hrušní svědčí místo, kde se teplota pohybuje od 2 – 5oC s optimální 90 % vlhkostí vzduchu. Podobné požadavky mají na uskladnění, alespoň co se týče teploty, i brambory. Svědčí jim však již menší vlhkost vzduchu, optimální je 75 – 85 %. Jinak je zapotřebí si při skladování brambor dávat pozor, aby teplota neklesla pod 2oC jinak zesládnou. Většinu kořenové i košťálové zeleniny lze skladovat jako brambory, zelenina však obvykle není tak choulostivá na poklesy teplot pod 0oC. Cibule a česnek mají již trochu jiné nároky na uskladnění, především na vlhkost vzduchu, která by měla být asi tak 60ti – 70ti %. Jinak cibule dobře snáší slabé zmrznutí (pouze však za předpokladů, že se s ní ve zmrzlém stavu nijak nemanipuluje), česnek však nesmí ani slabě namrznout. Samozřejmě by mělo být vše dobře chráněno před mlsnými a nevítanými návštěvníky – myšmi, plži či slimáci atd.