Srpen čas sklizně i ošetřování

Srpen čas sklizně i ošetřování

Přestože stará pranostika říká. „Svatá Anna, chladna z rána“, byl konec července poznamenán tropickými vedry, které urychlily dozrávání některých druhů ovoce. Začali jsme se sklizní meruněk, broskví a k nakousnutí jsou už i některé letní odrůdy jablek. Přestože řada stromů přetížených ovocem teprve čeká na svůj čas,...

Přestože stará pranostika říká. „Svatá Anna, chladna z rána“, byl konec července poznamenán tropickými vedry, které urychlily dozrávání některých druhů ovoce. Začali jsme se sklizní meruněk, broskví a k nakousnutí jsou už i některé letní odrůdy jablek. Přestože řada stromů přetížených ovocem teprve čeká na svůj čas, neměli bychom je ponechat bez povšimnutí a pod prohýbající větve dát podpěry, aby se nezlomily. Spadané jádrové ovoce, pokud už není shnilé a napadené moniliózou, nemusíme nutně vyhazovat, ale lze jej zpracovat na kompot nebo želé. Během srpna rovněž prořezáváme ořešáky a sklízíme lískové oříšky, které si můžeme uschovat v suchém prostředí na Vánoce.

Srstkovité
V tomto období rovněž sklízíme angrešt nebo rybíz, ze kterých můžeme udělat chutnou marmeládu. Tím ovšem péče o tyto keříky nekončí. Po otrhání plodů potřebují důkladné ošetření skládající se z řezu, přihnojení a chemické ochrany.

Angrešty v srpnu také roubujeme. To provedeme tak, že na podnoži odstraníme listy a v požadované výšce uděláme na kmínku zářez ve tvaru písmene T. Do něho pak vsuneme roub se třemi očky, převážeme lýkem nebo páskou z PVC a ošetříme štěpařským voskem.

Maliny a jahody
Pokud pěstujeme na zahrádce maliník, je dobré začít s odstraňováním rozrůstajícího se podrostu. Po malinách se můžeme pustit i do jahod. Právě totiž nastal příhodný čas k vysazování jahodníků. Nejvhodnější místo pro záhon je na rovině nebo v mírném svahu, kde můžeme půdu dobře zavlažovat a máme jistotu, že nám voda nesteče. Záhonek by měl být kyprý a dobře vyhnojený, aby se rostlinky mohly do zimy dobře zakořenit. Nezapomínejme na zálivku.

Okurky a okurčičky
V srpnu rovněž vrcholí sběr okurek. Salátové okurky sklízíme, dokud jsou ještě zelené a nejsou úplně vyzrálé. Sbírat bychom měli pouze plody, které jsou minimálně 18 cm velké. Naproti tomu nakládačky se sklízejí již ve velikosti 6 až 12 cm, nejvíce však 15 cm. Chceme–li si však naložit skutečné okurkové lahůdky, je dobré sklízet už malé okurčičky ve velikosti 3 až 6 cm, které jsou tenké jako prst. Sklízet musíme opatrně, abychom nepoškodili výhony. Před odříznutím opatrně odhrneme listy, aby se poloha výhonů příliš nezměnila a odřezáváme nebo stříháme okurky vždy s krátkou stopkou.

Hroznové víno
K létu neodmyslitelně patří i vinná réva, i když je spíše doménou pěstitelů z Jižní Moravy a drobní zahrádkáři jí pěstují více pro okrasu než užitek. I tak si ale zaslouží naši péči. Rostliny ještě naposledy postříkáme proti peronospoře, přičemž stále vylamujeme fazochy, plečkujeme a okopáváme.

Nezapomínejme, že nasládlé bobule hroznů chutnají nejenom nám, ale i ptákům a vosám. Někteří drobní pěstitelé je proto pokrývají sítěmi, na větších plochách se osvědčí starý dobrý strašák. Na vosy rovněž existuje osvědčená past, kdy na větev zavěsíme láhev s dlouhým hrdlem, která je zhruba do čtvrtiny naplněna sladkou šťávou. Efekt je poměrně vysoký.

Peckoviny
Konečně v posledních srpnových dnech provádíme prosvětlovací řez třešní višní a jiných peckovin. Současně odstraníme všechny poškozené nebo uschlé větve a můžeme provést i zmlazovací řez výhonů vyrážejících z kostry stromu. Každou ránu hladce seřízneme a ošetříme štěpařským voskem. Také u broskvoní můžeme zkrátit výhonky vzešlé za poslední vegetační období. Podpoříme tím vývoj květních pupenů pro příští rok.

-šum-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce koupelny a WC, Celková rekonstrukce bytu, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.