Skladujeme ovoce pro zimní dny

Skladujeme ovoce pro zimní dny

Září a říjen jsou v našich klimatických podmínkách tradičními měsíci sklizně jablek, hrušek, ořechů a švestek. Je třeba, abychom především správně odhadli zralost plodů. Ovoce je zralé tehdy, když je vybarvené a má svou specifickou vůni (pomineme-li odrůdu, která dozrává ve skládce). Pokud známky zralosti přehlédneme...

Září a říjen jsou v našich klimatických podmínkách tradičními měsíci sklizně jablek, hrušek, ořechů a švestek. Je třeba, abychom především správně odhadli zralost plodů. Ovoce je zralé tehdy, když je vybarvené a má svou specifickou vůni (pomineme-li odrůdu, která dozrává ve skládce). Pokud známky zralosti přehlédneme, může se nám stát u některých odrůd jablek, jako je třeba Panenské české, že začnou samy padat, a pak už je nemůžeme použít k zimnímu uskladnění. Naopak plody utržené předčasně, dříve než nastala jejich sklizňová zralost, brzy vadnou. Předčasným utržením se ovoce znehodnocuje, nikdy již nedosáhne své charakteristické chuti. Pokud si nejsme jisti, je-li ovoce již zralé, je lépe se poradit s odborníky nebo nahlédnout do odborné literatury, kde bývají speciální orientační tabulky pro jednotlivé odrůdy různého ovoce.

Příprava ovoce na skladování

Dříve bývalo zvykem dávat jádrové ovoce na hromadu v sadě, aby se tzv. „vyrosilo“. Na hromadě se sice ovoce vskutku krásně vybarví, protože se zahřeje a rychleji vyzrává, ale také se pak u něj rychleji vyvíjejí některé choroby. Takže jeho trvanlivost je pak kratší. „rosené“ ovoce nakonec vydrží v dobrém stavu uskladněné až o 2 měsíce kratší dobu než ovoce, které jde ze stromu přímo do vhodného skladu.

Příprava sklepa
Jednou z nejdůležitějších podmínek ke zdárnému skladování ovoce je především vhodná, chladná a dobře větratelná místnost, která umožňuje rovněž regulaci vlhkosti vzduchu, tedy většinou sklep. Před uskladněním ovoce bychom ho měli s dostatečným předstihem důkladně vyčistit a vybílit, případně vysířit. Veškeré dřevěné předměty omyjeme roztokem sody. Nejlépe je, když takto ošetříme skladovací místnost již na jaře, tedy po té, co jsme ze sklepa odnesli poslední ovoce předešlé sezóny, protože ovoce, zejména jablka, velmi snadno přejímá cizí pachy.

Ve skladovací místnosti bychom také neměli zapomenout na umístění teploměru a vlhkoměru. Teplota pro uskladnění ovoce by se měla pohybovat v rozmezí 1-3oC a relativní vlhkost by měla být přibližně 85%. Při poklesu vlhkosti ovzduší se ji snažíme zvýšit postříkáním podlahy sklepa nebo rozvěšením mokrých pytlů, naopak když je vzduch příliš vlhký, musíme ho vysušit větráním.

Ukládání ovoce na zimu
Sklep máme již připravený a teď se ještě zamyslíme, kam v něm ovoce umístíme. Není dobré je ukládat jen tak volně, nejvhodnější a nejpraktičtější je sehnat si lísky od rajčat či od hroznového vína a ty pak ukládat do tzv. „stohů“ na sebe. Pod spodní stoh dáme latě, aby líska nestála přímo na zemi. Stohy také nepřirážíme ke zdi. Pokud máme ve sklepě police, můžeme lísky uložit na police.

Pokud nemáme pro uskladnění ovoce k dispozici vhodný sklep, chybí v něm například dostatečná vzdušná vlhkost, můžeme si vypomoci tak, že lísky vyložíme papírem, na papír dáme vrstvu vlhké rašeliny a na ni teprve ovoce ukládáme. Vysychání také můžeme zabránit tak, že lísky přikryjeme nebo proložíme polyetylénovou fólií.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada,sklo.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1.