Podzimní plískanice a ranní mrazíky, které jsou předzvěstí zimního spánku, ještě nemusí udělat definitivní tečku za sklizní zeleniny. Některé druhy dostanou teprve po promrznutí tu pravou chuť. Jiné druhy ochráníme vhodným způsobem proti přímému působení mrazu, a tak nám vydrží na záhonech v čerstvém stavu až do pozdních zimních měsíců. Zatím můžeme začít se sklizní pozdního zelí, celeru, mrkve a kapusty. Hned na začátku měsíce vyryjeme čekanku a její kořeny vysadíme k vybělení rašících puků do kbelíku s písčitou zeminou a uložíme do tmavé chladné místnosti. Růžičková kapusta Patří mezi otužilou zeleninu, která nepotřebuje žádnou velkou zimní ochranu. Naopak po mírném promrznutí se zlepšují její chuťové vlastnosti. Jediným nebezpečím jsou pro ni v zimních měsících zajíci a divocí králíci. Za mírnějších mrazů můžeme stále nechat mrazuvzdorné odrůdy na záhoně, nesmíme je však zbavovat listů, kterými chrání malé růžičky před promrznutím. Do sklepa nebo do pařeniště přemístíme rostliny teprve před příchodem silných mrazů, kde je uložíme v mírně vlhké zemině. Petržel Pro zimní sklizeň si můžeme připravit i petržel, kterou jinak sklízíme právě v těchto dnech. Nejedná se však o tak otužilou rostlinu, jako je růžičková kapusta, a proto je nejvyšší čas připravit pro ni vhodnou ochranu na způsob pařeniště. Záhon buď ohradíme prkny nebo okolo navýšíme zem, na kterou položíme pařeništní okno. Nejlepší ze všeho je, když máme připraveno přemístitelné pařeniště, kterým záhon na zimu přiklopíme. I to však při silných mrazech musíme ještě chránit slaměnou rohoží. Černý kořen I tuto zeleninu můžeme při troše péče připravit pro zimní konzumaci. Ještě před příchodem zimy a napadnutím sněhu ale přikryjeme celý řádek včetně okolí suchým listím nebo slámou, které v zimě stačí s pomocí vidlí odhrnout, podebrat rostlinu a opatrně vyjmout ze země, aby se nepřetrhla. Jestliže chceme důkladně zrýt nebo znovu osadit celý záhon, vyjmeme vidlemi ze země všechny rostliny, složíme je na hromadu a posypeme suchým pískem nebo zeminou. Vše pak pokryjeme fólií z PVC, která hromadu ochrání před deštěm. S pomocí této ochrany nám vydrží černý kořen velice dlouho a při konzumaci bude chutnat jako čerstvý. Úprava záhonů Opuštěné záhony přerýváme a hnojíme. Jílovitou půdu obracíme rýčem ve velkých kusech, které nerozbíjíme, aby mohla do země lépe proniknout voda a vzduch. Lehké písčité půdy není potřeba obracet, stačí je pouze nakypřit rycími vidlemi. K hnojení používáme především organická hnojiva, jako je chlévský hnůj, rašelina či listovka nebo zbytky rostlin bez semen. Není třeba je zarývat hluboko, stačí do nejsvrchnější vrstvy. -šum-