Konec února a počátek března, doba těsně před prvním rašením, je už tradičně považována za nejvhodnější čas k prořezávání a zmlazování dřevin. Pokud bychom zapomněli na tuto velice důležitou sadařskou zásadu, mohlo by se nám stát, že se v dalším vegetačním období budeme muset smířit u ovocných stromů a keřů s malou úrodou. Angrešt a rybíz Prořezávání angreštů i rybízů provádíme minimálně dvakrát do roka – v srpnu po sklizni a hlavně v předjaří. U angreštů v tomto období vybereme 5-8 nejlépe rostoucích výhonů a všechny ostatní odstraníme. Ponechané výhony také zkrátíme, a to až o jednu třetinu délky. Ovocné stromy Také ovocné stromy v této době prořezáváme, tzv. prosvětlujeme či zmlazujeme. Pomáháme tím mladším i starším stromům k pravidelnější úrodě tím, že vlastně udržujeme řidší, vzdušnější a sluncem více prosvětlenou korunu, která pak může nasadit více květů a po opylení vytvořit a udržet až do zralosti kvalitní ovoce. S čím začneme? Odřezáváme především větve nemocné a suché, pak ty, které rostou hustě vedle sebe nebo se křižují a rostou vzhůru do koruny. Neměli bychom však odstranit více jak 10 – 15% hlavních větví. Radikálnost průklestu záleží na stáří stromu, jeho zanedbanosti a také na jeho druhu. Velmi opatrně musíme zacházet s třešněmi. Většinu peckovin – tj. vedle třešní ještě meruňky a broskvoně, raději prořezáváme v červnu, abychom zabránili klejotoku. V předjaří je nejvhodnější doba pro průklest a zmlazování především u jabloní a hrušní. Technika řezu silných větví Nářadí k průklestu Dříve se používaly k průklestu výhradně nože. Dnes však máme k výběru vedle zahradnického nože, který stále zůstává nepostradatelnou pomůckou ještě celou řadu dalších nářadí. Na trhu si vybíráme nejen ten nejkvalitnější nůž z jakostní oceli, ale můžeme si pořídit i několik specializovaných nožů – tzv. očkovák, roubovací nůž a další druhy. Další nezbytnou pomůckou zahradníka jsou zahradnické nůžky. Rozlišujeme dva hlavní typy – dvoustřižné čelisťové a jednostřižné kovadlinkové. U obou typů ještě existuje několik velikostí. Nůžky se hodí jen na slabší větvičky a neměli bychom je ničit při zdolávání silnějších větví, které již vyžadují pilky. Ke stříhání silnějších větví až do průměru 4 cm se vyrábějí speciální nůžky s rukojetí dlouhou 20-75 cm. Delší rukojeť působí účinněji jako páka. Dále ještě existují nůžky s tak dlouhou rukojetí, že ze země můžeme prostříhávat koruny stromů. Jejich tyč je sestavena z několika dílů, které se zasunují do sebe. Čepele jsou uzpůsobeny tak, aby jako háky zachycovaly větve. Na silnější větve však už skutečně potřebujeme pilky. Ty jsou také vyráběny v různých velikostech a typech. Při jejich výběru musíme dát pozor, aby měla pilka ostrý list, který se neprohýbá. -šum-