Úroda pod kontrolou

Lednové období je pro zahradu obdobím odpočinku a spánku. Můžeme se tedy v klidu připravovat na nadcházející zahradní sezónu a posilňovat se úrodou loňského roku. Pokud jsme ji tedy správně uskladnili. ontrolujeme a probírámebr/> Abychom se mohli vitamíny z naší zahrady posilňovat co možná nejdéle, podrobíme...

Lednové období je pro zahradu obdobím odpočinku a spánku. Můžeme se tedy v klidu připravovat na nadcházející zahradní sezónu a posilňovat se úrodou loňského roku. Pokud jsme ji tedy správně uskladnili.

Kontrolujeme a probíráme
Abychom se mohli vitamíny z naší zahrady posilňovat co možná nejdéle, podrobíme uskladněnou úrodu pravidelným kontrolám. Objevíme-li nahnilé a chorobami napadené kusy, hned je odstraníme, abychom uchránili zbytek zdravé úrody.

Důležité je i větrání
Pravidelné kontroly a probírání uskladněných plodin samo o sobě nestačí. Důležité je prostory v průběhu skladování také větrat a udržovat v nich optimální vlhkost vzduchu a optimální teplotu.

V prostorech, kde skladujeme ovoce, by se teplota vzduchu měla pohybovat zhruba od 1 – 5oC a tam, kde skladujeme zeleninu zhruba od 0 – 2oC a vlhkost mezi 80 – 90 %. (Výjimkou je česnek a cibule - vyžadují nižší vlhkost vzduchu 60 - 70 %).

Nejčastější choroby u skladovaného ovoce
U ovoce se nejčastěji z houbových skládkových chorob vyskytuje moniliová hniloba. U jablek a hrušek se také dosti často vyskytuje nebezpečná penicilinová – modrá hniloba. Dále se může u ovoce vyskytnout tzv. hořká hniloba, mušincovitost, hořká či alternariová hniloba jádřince či skládková forma strupovitosti jablek a hrušek.

Plody mohou být nakaženy některou hnilobou již během vegetace (např. hnilobou jádřince), ale většinou jsou napadány až v průběhu skladování.

Jinak ve špatně větraných skladovacích prostorech může docházet k tzv. fyziologickým poruchám např. hnědnutí slupky, u jablek ke sklovitosti dužiny, skvrnitosti, rzivosti či hořké pihovitosti.

Nejčastější choroby u skladované zeleniny
Nejčastější chorobou, která ohrožuje skladovanou cibuli, je krčková hniloba. U česneku se pak hniloby vyskytují u méně odrůd.

Šíření výše jmenovaných chorob mezi uskladněným ovocem či zeleninou můžeme zamezit, jak již bylo řečeno, častou kontrolou a větráním. Proto tedy kontrolujte a kontrolujte, aby vám loňská úroda vydržela co možná nejdéle.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace podkrovního bytu, Koupelna, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru.