Dobrý hospodář ví, že i teď má napilno. Zahradu i sad, případně vinici, je třeba připravit na novou vegetační sezonu. Nastal čas plánování a rozhodování.

Zeleninová zahrada

Nejprve bychom si měli naplánovat rozvržení záhonů na nový rok. Plodiny by se měly střídat, to znamená, že na záhony, kde jsme pěstovali zeleninu již několik let a kvalitu půdy jsme příliš nevylepšovali, je vhodné zasadit cibuli a česnek, neboť tyto rostliny snesou záhon i méně zásobený živinami. Další vyčerpanou zeminu můžeme vylepšit tím, že do ní zasadíme keříčkové fazole, které dokážou zásobu živin obnovit.

Prohlédneme si také sáčky se semeny, podíváme se, jak jsou staré, nemají-li dobu klíčivosti již za sebou, a popřípadě dokoupíme nové. Vyčistíme a vypaříme misky na výsev a připravíme si vhodnou zeminu. Měla by být lehce propustná, jemná, se schopností vázat vláhu, a také propařená, tedy zbavená zárodků plísní či hnilob a klíčivých semen plevelných rostlin. Zeminu můžeme doma propařit ve starém pekáči v troubě. Pokud ji koupíme ve specializovaných zahradnických obchodech, je už připravená k sázení.

Takto si můžeme už v lednu doma do misek či do malých kelímků od jogurtu nebo průmyslově vyráběných květináčků z lisované rašeliny zasadit papriku, lilek, celer, salát či řeřichu.

Ovocná zahrada

Stále kontrolujeme, máme-li kmeny mladých stromků dostatečně chráněné před okusem lesní zvěří. V těžkých půdách je vhodný čas na přihnojování ovocných dřevin. Chceme-li se už teď pustit do prořezávání starších jádrovin, musíme si počkat na teploty nad 0oC. Řezat větve bychom měli vždy na pupen směřující z koruny ven a každou ránu je třeba ihned ošetřit štěpařským voskem. Větve bychom měli rozdrtit, a teprve poté je lze přidat do kompostu. Silnější můžeme uchovat jako oporu do okrasné a zeleninové zahrady. Také můžeme čistit kmeny stromů od mechů a lišejníků drátěným kartáčem, pokud jsme to už neudělali v prosinci. Je však třeba nezapomenout je natřít vápnem.

Uděláme také důkladnou prohlídku sadu. Tam, kde najdeme staré a nemocné stromy, chopíme se sekery, pily. Stromy porazíme a vykopeme. Dále můžeme na některých stromech objevit škůdce, tam ihned začneme se zimním postřikem.

Období vegetačního klidu je také vhodné pro roubování. Rouby třešní a višní řežeme už kolem poloviny prosince, u ostatních peckovin do konce ledna a jádroviny nejpozději před počátkem rašení. Rouby označíme jmenovkami a založíme do vlhkého písku v chladném sklepě, nebo do brázd do země na severní straně budovy, celé nebo do poloviny je přihrneme zemí, aby nevysychaly. Na přechodnou dobu je můžeme uložit i ve spodní části chladničky. Řezné plochy roubů třešní a višní je dobré zalít rozpuštěným parafínem, aby se dobře uchovaly. Všem roubům ovocných dřevin prospěje také zabalení do polyetylenové fólie.

Okrasná zahrada

Měli bychom vysévat semena některých trvalek do venkovních truhlíků, aby mohly přes zimu projít mrazem, což potřebují k vyklíčení. Některé trvalky mohou mít přes zimu v našich klimatických podmínkách problémy s vlhkem, které přinášejí především časté oblevy v teplejších oblastech. Proto bychom se měli postarat o to, aby se v jejich blízkosti voda nezadržovala.

V případě bohaté sněhové nadílky by se nám mohly polámat větve ozdobných jehličnanů. Proto bychom z nich měli sníh pravidelně oklepávat, nebo koruny předem svázat. Skalničky jsou na sněhovou pokrývku, která je chrání před sluncem, ze svých přirozených stanovišť zvyklé. Pokud obdobné podmínky nemají i na našich zahradách, měli bychom rostlinky přikrýt chvojím. Sníh odklizený ze zahradních chodníčků, popřípadě trávníku můžeme přendávat ke kořenům stromů, kde poslouží jako závlaha. Pokud máme naopak sněhu nedostatek, zaléváme ozdobné stromy a keře.