Ovocná zahrádka v říjnu

Ovocná zahrádka v říjnu

Říjen je mezníkem v životě ovocné zahrady i zahradníka. Nastává období vegetačního klidu, kdy musíme sklidit všechny plody včetně velmi pozdních odrůd. Určitě jsme si během léta vysmýčili sklep nebo jiný vhodný prostor a teď už jen pobíháme po zahradě s košíkem a přemýšlíme, jak nejlépe naložit s úrodou. Jádrové...

Říjen je mezníkem v životě ovocné zahrady i zahradníka. Nastává období vegetačního klidu, kdy musíme sklidit všechny plody včetně velmi pozdních odrůd. Určitě jsme si během léta vysmýčili sklep nebo jiný vhodný prostor a teď už jen pobíháme po zahradě s košíkem a přemýšlíme, jak nejlépe naložit s úrodou.

Jádrové ovoce
Podle stupně zralosti sklízíme hrušky a zimní odrůdy jablek. Využíváme k tomu jasného, pokud možno chladnějšího počasí. Především se ale musíme řídit stupněm zralosti. Při předčasné sklizni bývá jádrové ovoce málo vybarvené, jeho slupka často hnědne a někdy se přidá i skvrnitost dužiny. Takové ovoce se nedá ani dlouho skladovat. Proto necháváme zimní jablka na stromech co nejdéle, ale nic nesmíme přehánět. Příliš opožděná sklizeň přináší zase zvýšené nebezpečí napadení houbovými chorobami. Hrušky, které chceme alespoň nějaký čas skladovat, musíme očesat několik dní před dosažením sklizňové zralosti.

Optimální dobu pro sklizeň jablek a hrušek poznáme podle toho, že se plod po mírném otočení oddělí od větve a přitom mu zůstane stopka. Jablka a hrušky mají kromě toho po rozkrojení hnědá jádra. Jestliže nás nečekaně překvapí mrazy, nezoufejme. Jádrové ovoce přečká bez poškození teplotu i několika stupňů pod nulou. V tomto stavu ho však nemůžeme sklízet, a proto raději počkáme na oteplení.

Optimální uskladnění
Vlhké ovoce nenechávejme usušit na slunci a okamžitě po roztřídění ho přenesme na suché a dobře větrané místo, kde plody rozložíme vedle sebe, dokud neoschnou. Ke skladování je uložme do chladné místnosti (nejlépe do sklepa). Optimální podmínky skýtají tmavé prostory, kde se teplota pohybuje okolo 5oC a vlhkost dosahuje 80 až 90 %. V teplejších sklepích okolo 10oC je možné uložit ovoce do polyetylénových sáčků. Do jednoho balení uložíme 5 až 6 kg jablek, pytlík uzavřeme a uděláme v něm 2 nebo tři malé otvory. Toto opatření sice prodlouží skladovací dobu, ale je poměrně pracné, protože sáčky musíme pravidelně otevírat a kontrolovat kvalitu ovoce.

Nouzové řešení
V panelových domech, kde jsou zpravidla vytápěné i sklepy, ovoce skladovat vůbec nemůžeme. K jeho uskladnění můžeme využít pouze balkón, kde plody uložíme do bedny vyložené polystyrénovými deskami. Tu můžeme ještě vysypat hoblinami nebo rašelinou, abychom zabránili promrznutí při abnormálně nízkých teplotách nebo naopak prohřátí slunečními paprsky. Zvýšenou ochranu ovoci poskytneme, pokud přikryjeme bednu ještě přehozem.

Pozdní švestky
Patří k ovoci, které dozrává do plné konzumní zralosti přímo na stromech. Teprve v poslední fázi zrání se u něho dostavuje typické vybarvení, zlepšuje se šťavnatost, zvyšuje se obsah cukrů a vitamínů. (Plody pro přímý konzum mají typické namodralé vybarvení a ojínění, jemnou dužinu, lahodnou chuť a vůni.) Na rozdíl od většiny ostatních druhů ovoce, předčasně utržené plody již nedozrají.

Stejně jako u dřívější sklizně časnějších odrůd podřídíme sklizeň účelu dalšího zpracování. Ovoce určené k zavařování nebo výkupu sbíráme pět až šest dní před konzumní zralostí. Musí však být zdravé, suché, čisté a mít typické ojínění a vybarvení. Na omak má být ještě tvrdé a pecka se musí dobře oddělovat od dužiny. Švestky pro výrobu povidel nebo slivovice mají naopak zůstat na stromě co nejdéle, aby přezrály. Pak mají měkčí dužinu a svraštělou stopku. Začínají samy opadávat, takže už jen stačí pod strom rozprostřít plachtu a střásat.

Ořechy na zimu
Nedílnou součástí podzimní úrody jsou vlašské ořechy. Jejich zralost poznáme jednoduše podle toho, že jim praská slupka a padají na zem. Vyplatí se natáhnout pod strom plachtu a ořechy jednoduše setřást. (K jejich sběru je vhodné použít rukavice a obléci si starší pracovní oděv, protože i zbytky slupek zanechávají na kůži skvrny, které nám zůstanou až 14 dní a ze šatů je nemusíme odstranit vůbec.) Plody sebrané za vlhka mohou snadno zplesnivět, a proto je necháme vyschnout na sluníčku, za kamny nebo v mírně vyhřáté troubě. Poté je můžeme skladovat v chladu. Pokud chceme, aby jádra zůstala měkká, dáme je do bedýnky s mírně vlhkým pískem.

Výsadba ovocných dřevin v říjnu
Říjen není pouze obdobím sběru ovocných plodů, ale i nejvhodnějším časem pro výsadbu nejenom ovocných stromů, jako jsou jabloně hrušky, třešně, ale také drobných bobulovin. Sázet začínáme počátkem měsíce a pokračujeme, dokud půda nepromrzne. S výsadbou teplomilného ovoce, jako jsou meruňky a broskve, raději počkáme až na jaro.

Při výběru vhodných odrůd se budeme zajímat nejenom o chuť, ale též o nároky na stanoviště, teplo či zimu, odolnost proti případným chorobám a škůdcům, vzrůst a možnost řezu.

Zakoupené dřeviny musíme chránit před sluncem a větrem. Pakliže je nemůžeme okamžitě zasadit, založíme jejich kořeny do vlhké země. Těsně před zasazením odřízneme stromkům zaschlé a poškozené kořínky.

Jámu vyhloubíme tak velkou, aby se do ní pohodlně vešly všechny kořeny a nemusely se ohýbat. (Vždy je lépe udělat větší než menší.) Stěny výkopu obložíme vyzrálým kompostem a kyprou zemí. Před samotným zasazením zatlučeme na návětrné straně do díry kůl a nasypeme vrstvu kypré země. Stromek by měl přijít tak hluboko, aby místo štěpování zůstalo těsně pod povrchem. Při zahrnování kořenů se stromkem mírně potřásáme, aby se půda dostala co nejtěsněji ke kořenům. (Z toho důvodu se vyplatí pracovat ve dvou.) Nakonec půdu mírně udusáme, uděláme okolo kmene lavor a dřevinu důkladně zalijeme.

Co je třeba ještě udělat
Pravidelně sbíráme spadané plody a nahnilé likvidujeme. Je třeba očistit kmeny a silné větve stromů ocelovým kartáčem a seškrábanou kůru i s ukrytými škůdci spálit. Staré a nemocné stromy už nebudeme dále ošetřovat a pokácíme je, aby uvolnily místo novým. V neoplocených zahradách chráníme kmeny stromků proti ohryzu zvěří drátěným pletivem nebo je natíráme vápenným mlékem.

Nezapomínáme ani na úklid a regeneraci půdy. Postupně shrabáváme listí a dáváme na kompost. Po opadu zryjeme půdu okolo ovocných stromů do hloubky 8 až 10 cm a pohnojíme kompostem, popřípadě i kombinovanými hnojivy. U stále plodícího maliníku odstraňujeme odplozené výhonky až u země, ostatní bobuloviny přihnojujeme kompostem, hnojem nebo doporučenými fosforečnými hnojivy. U starších keříků jahodníku odstraníme přebytečné výhonky a vyplejeme záhon. Koncem měsíce tyto rostliny ještě okopeme a mírně přihrneme zeminou.

-šum-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce koupelny a WC, Návrh a realizace podkrovního bytu, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC.