Srpen v zeleninové zahrádce

Srpen v zeleninové zahrádce

Nastal okurkový čas. Zahrádka nás v tomto měsíci obdařila přemírou úrody i povinností. Mnozí z nás si ještě nevybrali dovolenou a teď jsou doslova na roztrhání, aby dokázali skloubit pasivní i aktivní odpočinek a nezanedbali svoji drahou polovičku ani milovanou hroudu země. Tak si postupně balíme nebo vybalujeme kufry...

Nastal okurkový čas. Zahrádka nás v tomto měsíci obdařila přemírou úrody i povinností. Mnozí z nás si ještě nevybrali dovolenou a teď jsou doslova na roztrhání, aby dokázali skloubit pasivní i aktivní odpočinek a nezanedbali svoji drahou polovičku ani milovanou hroudu země. Tak si postupně balíme nebo vybalujeme kufry a přitom sklízíme a zavařujeme. Okurky na kyselo i rychlokvašky. Máme-li dostatek rajčat, pouštíme se i do nejrůznějších čatní a kečupů.

Okurky
Tato snad jedna z nejstarších kulturních zelenin je se srpnem přímo spjatá. U nás se hojně okurky pěstují nejen ve volné půdě, ale především ve skleníku a pod fólií. Na záhonu pěstujeme nakládačky, salátové okurky vyvazujeme na drátěné konstrukce nebo na jejich podporu používáme tyčky ve tvaru vlnovky. Ve volné půdě rostoucí okurky sklízíme v podstatě po oba letní prázdninové měsíce, ve skleníku vegetační období prodlužujeme, a tak tam okurky sklízíme v podstatě od června do října. Při sklizni musíme dbát na to, abychom je nenechali přezrát, to znamená, aby plody nezežloutly.

Salátové okurky je nejlepší sklízet, když dosáhnou velikosti 18 cm. U nakládaček platí zásada „čím menší, tím lepší“. Chceme-li si na nich v zimních měsících skutečně pochutnat, můžeme začít se sběrem „drobečků“ od velikosti 3 až 6 centimetrů. Běžně se však nakládají i plody o velikosti 6 až 12 cm. Okurky větší než 15 cm se již k nakládání nehodí.

Papriky
Jestliže minulý měsíc těmto teplomilným rostlinám příliš nepřál, nyní nastalo pro sklizeň paprikových plodů přímo ideální počasí. Vybíráme pouze plody úplně dorostlé, ty nedospělé jsou lehké a po sklizni rychle vysychají. K přímé konzumaci obvykle sklízíme papriku v úplné zralosti po vybarvení plodů do červena nebo do žluta. Zelené plody nejsou ještě zralé, ale dají se bez problémů konzumovat a jsou naopak velice chutné. Kromě toho je můžeme v chladu po určitou dobu skladovat.

Lilek
Jestliže papriku můžeme, ale nemusíme sklízet v plné zralosti, je třeba sklidit plody lilku jedlého ještě v době, kdy nejsou plně vyvinuty. Dospělé plody dostávají nepříjemnou, často až nahořklou chuť. Nejvhodnější chvíli pro jejich sklizeň poznáme podle toho, že se tmavě fialové plody začínají blýskat, jako by byly namaštěné. Matná slupka nám naopak signalizuje, že je plod přezrálý a už si na něm stěží pochutnáme.

Rajčata
Tato červená nebo žlutá jablíčka plná vitamínů sice sklízíme podle počasí a místních podmínek od poloviny prvního prázdninového měsíce až do podzimních dnů, dokud nenastanou noční mrazíky, ale v srpnu jejich úroda každopádně vrcholí. Pro přímou spotřebu sklízíme plody plně vybarvené, ale ještě pevné. Pokud nemáme čas chodit každý den na zahrádku a chceme si nasbírat něco do zásoby, vybereme si jablíčka mírně nazelenalá, která nám během několika dnů „dojdou“. Rajčata pro rozvaření necháme naopak plně dozrát, až jejich povrch začne měknout.

Melouny
Zahrádkáři v teplejších oblastech začínají v tuto dobu i se sklizní melounu cukrového a vodního. Aby nám však jejich úroda přinesla kýžený užitek, musíme rychle dorůstající plody ještě před dozráním podkládat, aby nezačaly hnít. Určování doby zralosti a nejvhodnějšího okamžiku pro sklizeň je na rozdíl od ostatních plodů teplomilné zeleniny o něco složitější. Cukrové melouny se obvykle vybarvují do žluta, oranžova až růžova a začínají aromaticky vonět. Pouze na barvu však nelze spoléhat, některé plody zůstávají zelené i v době zralosti. V tom případě si prohlédneme místo, kde přisedá stopka k plodu. Pokud je zralý, objevují se v pokožce slabé trhliny.

Plody vodních melounů pak zůstávají na povrchu vždy zelené, a proto si opět prohlédneme stopku přisedající k plodu, která v tomto případě po dozrání sesychá a stáčí se do kuličky. Jestliže na zralý meloun zatlačíme rukou, ozvou se nám vrzavé zvuky.

A znovu od začátku
Mnohdy nám pro „likvidaci“ letošní úrody nezbývá ani čas pro přípravu nové sklizně. Ale i na ni je třeba pamatovat. Všímáme si pozemků, které se postupně uvolňují po sklizené zelenině, a uvažujeme, jak je účelně využít. Už na počátku srpna lze vysévat bílou ředkev, polníček a ředkvičku, v druhé polovině měsíce ještě můžeme vysít kuchyňskou cibuli, popřípadě i černý kořen.

V prvních srpnových dnech rovněž vysazujeme hlávkový salát pro podzimní sklizeň a rané odrůdy kedluben. V teplejších oblastech můžeme ještě vysadit čínské zelí a endivii. Pokud se nám zdá, že máme úrody až nad hlavu, můžeme uvolněné záhony využít pro zelené hnojení.

-šum-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, rekonstrukce koupelny a WC, Rekonstrukce bytu.