Dušičkové počasí nás sice více láká k lenošení, ale o to více potřebuje naši péči zahrádka, která se chystá k zimnímu odpočinku. Práce je tu víc než dost a rozhodně budeme mít co dělat, abychom vše do příchodu zimy stačili. Naši práci nám do značné míry může ulehčit vhodné nářadí a technika, která už dnes rozhodně není přepychem.

Hrábě a koštěPatří k drobným pomocníkům, které v tomto období zahálet v kůlně rozhodně nebudou. Na shrabávání listí se nejlépe hodí široké dřevěné hrábě nebo plastové hrábě s co nejširším záběrem. Vhodné jsou rovněž hrábě vějířové, které nám z trávníku pomohou odstranit i zarostlý mech. Ty nám kromě podzimní sezóny přijdou vhod zejména na jaře. Kdo má menší pozemek a spokojí se s menším množstvím nářadí, pořídí si úzké kovové hrábě, které mají široké využití. Při shrabování listí se s nimi sice poněkud více nachodíme, ale v letní sezóně je zase využijeme k úpravě půdy okolo rostlin a k uhrabávání nedlážděných cestiček. Z košťat rozhodně vybereme slaměné s dřevěnou násadou, které je nejvhodnější k úklidu chodníčků a přístupových cest.

Rýč Je rovněž nářadím, bez kterého se na podzim neobejdeme, ať už budeme upravovat půdu na záhoncích, nebo hloubit jámy pro podzimní výsadbu. I zde existuje několik variant vhodných pro tu či onu činnost. Rýče s rovnou čelní hranou se nejlépe hodí k převracení půdy, obrývání kmenů a vyrývání kořenů. Rýč se špičatým hrotem je zase vhodnější k hloubení jam, protože lépe proniká do země a zvláště kamenitého podloží.

Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv variantu či pro obě, měli bychom se přesvědčit, zda má konec násady zakončený držákem ve tvaru velkého T nebo D. Pro podzimní práce spíše využijeme druhý typ ve tvaru D, protože nám poskytuje větší oporu v ruce při páčení a hlubším rytí. Rukojeť ve tvaru T se spíše využívá k drobnému přerývání záhonků.

Při výběru se nezapomeňme podívat na horní okraj rýče, který by měl být rozhodně zaoblený. Umožní nám daleko lépe využít tlaku nohy a co je snad ještě důležitější, nezničíme si při tom boty.

Krumpáč Na podzim ho nejspíše použijeme k výkopu hlubokých jam pro výsadbu nebo k likvidaci nahnilého ovoce. I v tomto případě můžeme při nákupu vybírat minimálně ze dvou možností, se špičatým nebo plochým hrotem. Pro univerzální využití je nejvhodnější krumpáč, který je na jedné straně špičatý a na druhé plochý. Špičatý hrot využijeme k vykopávání kamenů a k hloubení děr v kamenité půdě, plochý hrot se zase výborně hodí ke skopávání svahů a překopávání jílovité půdy.

Zahradní nůžkyToto nářadí nyní využijeme zejména při průklestu, popřípadě zmlazovacím řezu u starších stromů. K tomuto účelu se lépe hodí dvousečné nůžky se dvěma proti sobě se pohybujícími břity. Ve své výbavě bychom rozhodně měli mít jedny menší nůžky, které uchopíme do jedné ruky. Pro stříhání větví silných okolo 1 cm se nejlépe hodí nůžky se zahnutými čelistmi, jejichž rukojeti jsou opatřeny protitlakovou pružinou. Potřebujeme–li stříhat silnější větve, pořídíme si ještě pákové dvojruční nůžky, se kterými se můžeme pustit do větví o tloušťce kolem 2, maximálně však 3,5 cm.

Toto ruční nářadí by mělo patřit do základní výbavy každého, kdo se stará o zahradu. Dalším pomocníkem je zahradní technika, která nám práci může ulehčit ještě více. O té, která se nám bude hodit pro údržbu podzimní zahrady, ale již příště.

-šum-Foto: Archiv In.cz