Jahody patří k prvnímu ovoci, které na své zahrádce sklízíme. Snad i díky letošním vedrům, která nás potkala na konci minulého měsíce, se už někde i v prvních červnových dnech můžeme dočkat uspokojivé úrody. Aby byla nejenom vysoká, ale též chutná, je potřeba o keříky s dozrávajícím ovocem náležitě pečovat. Na co se zaměřit? Velice důležitá je správná zálivka. Jahody sice potřebují vláhu, ale všeho moc škodí. Při běžném suchém počasí stačí, když je zalijme 1x týdně. Zálivku provádíme nejlépe ráno v přibližném množství 20 litrů na 1 m2. Při déletrvajících deštích je naopak třeba dozrávající plody před vlhkem chránit. Obvykle podkládáme keříky plastovými košíčky, které zabraňují styku ovoce s mokrou půdou. Nadměrná vlhkost totiž může mít za následek rozšíření plísně šedé, která napadené ovoce prakticky znehodnotí. Pryč s plži Dalším nebezpečím (a to nejenom pro jahody), které nám hrozí, především za sychravého počasí, jsou plži. Chemická ochrana není v tomto případě příliš vhodná, a tak je raději každé ráno posbíráme nebo si na ně nachystáme pasti. Stačí udělat v zemi hlubší rýhu, do které dáme pokropené listy salátu či jiné nearomatické zeleniny (někdo přilévá i pivo), a přikryjeme ji prkénkem. Pokud plazivé vetřelce na své zahrádce máme, tak je tam určitě časně z rána najdeme. K jejich likvidaci už můžeme použít i třeba chemii. Sběr Jahodu nejprve opatrně uchopíme za stonek, aby se nepomačkala, pak ji uštípneme a uložíme do košíku. Nejlépe je sbírat plody hned ráno, jakmile oschnou, ale nejsou ještě prohřáté sluníčkem. Jahody sbíráme postupnou probírkou podle stupně zralosti. Čím jsou zralejší, tím mají lepší chuť, ale současně jsou i choulostivější. Přezrálé plody je proto třeba co nejdříve spotřebovat. Ke zmražení používáme čerstvě dozrálé plody. -ra-