Venku se citelně ochladilo, rána začínají být nepříjemně chladná až mrazivá. Přichází tedy čas připravit nejen zahradu, ale i venkovní bazén na zimní odpočinek.

Každý venkovní bazén je třeba zazimovat před příchodem prvních mrazíků, chybou je nejen pozdější, ale dokonce i předčasné zazimování. Je zajímavé, že se neřídíme počasím, ale přímo teplotou vody v bazénu. Zazimování provádíme, ustálí-li se teplota okolo 10 až 12 °C, pokud by voda byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení mikroorganismů, řas a plísní. Nejdůležitější součástí zimní odstávky je ošetření vody a vhodné kvalitní zakrytí bazénu. Jaký typ zakrytí je vhodný či dokonce nezbytný, vám poradíme na následujících řádcích. Dobře provedená odstávka bazénu je zárukou jeho dlouhé životnosti. Firmu specializující se na bazény by si měl pozvat každý čerstvý majitel minimálně první a druhou sezónu. Zvláště stabilní filtrace s různými opčními prostředky vyžadují odborný zásah. Pokud zazimování svého bazénu nezanedbáte, na jaře pak bude podstatně snazší uvést ho znovu do provozu a dokonce stávající vodu budete moci použít na další sezónu. Pod plachtou je čisto Zakrývací plachty v základním vybavení venkovních domácích bazénů nesmí chybět. Alespoň jedna je nutná pro zazimování. Zimní plachta (hustá síťovina) zabraňuje znečištění bazénu během období odstávky bazénu, ale zároveň propouští dešťovou vodu a tající sníh, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikrobů navzdory chladu zimního období. Ideálním řešením je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i během koupací sezóny. Pokud máte u bazénu jakýkoli navíjecí systém zakrytí (plachtu, roletu), je nejlepší ho přes zimu odmontovat a uschovat nebo alespoň zakrýt. Každopádně se vyhněte jakékoli manipulaci. Zazimovací prostředky Pomalu rozpustné zazimovací prostředky mají za úkol zamezit vzniku řas a množení bakterií. Zároveň udržují stabilní kyselost vody, čímž snižují možnost vytváření usazenin vápníku nebo minerálních zákalů.

Rady pro zazimování závěrem:

  1. Prvním krokem je finální vyluxování dna a stěn. U pískových filtrů je třeba navíc jejich důkladné proprání.
  • Druhým krokem je odpuštění bazénu. U plastových bazénů a bazénů s keramickým obkladem je lepší vypustit všechnu vodu. Naopak u bazénů s fólií (tzv. linerem) se upouští jen cca 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie.
  • Do vody se aplikuje zazimovací roztok (směs kvarterních amoniových solí), který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka se velmi pomalu uvolňuje. Zabraňuje tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné.
  • U stabilních filtrací, se upouští minimálně 20 cm pod nejníže uloženými odtoky, tryskami nebo ústím protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně, zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání je lepší hladinu občas zkontrolovat a případně odpustit. Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda, veškeré vnitřní rozvody je proto potřeba profouknout tlakem vzduchu. Mnohem snadnější zazimování vyžaduje mobilní filtrační jednotka, kterou jednoduše celou odmontujete a snadno ve dvou lidech odnesete do úschovy.
  • Nesmí se zapomenout vypnout centrální vypínač. Na území, kde mrazy častěji klesají pod –15 °C, je bezpečnější motor a čerpadlo odpojit a uskladnit je na teplém suchém místě.
  • Speciální plováky, rozložené úhlopříčně na hladině, zabrání, aby rozpínající se led poškodil stěny bazénu. Méně estetickým, ale bezplatným řešením jsou prázdné plastové pet lahve.
  • -td-ve spolupráci se společností DesjoyauxFoto: Desjoyaux