Chebská Krajinná výstava bez hranic skončila. Co jsme tady v posledních zářijových dnech viděli? Jenom namátkou: například u jednoho pavilonu jsme obdivovali nejméně 2,5metrové figuríny - měly sukni ze smrkových větví posetých květy, trup potom vymodelovaný z papírové hmoty (směs papíru a škrobu)... takže pokud máte třeba suché spodní větvě rozložitého smrku, nevyhazujte je, ale tvořte v podobném duchu!

Inspirativní a zajímavé byly na výstavě národní zahrádky – ruská, skandinávská, španělská, anglická, italská, holandská a další. A také zahrádka vodní nebo alpská. Podle toho, jaké máme podmínky na své zahradě, můžeme alespoň přibližně napodobit kouzlo toho, co jsme zde viděli. Na zahrádce v suché stráni vystavené jižním paprskům se můžeme inspirovat slunnou španělskou zahradou se sukulenty, jezírkem, pískem a třeba i malým vinohradem – vše evokující žhavé jižní slunce.

Rovina v klidném polostínu je pozadím ruské zahrádky s květinovým záhonkem, břízkami a typickým vyřezávaným srubem. Bavorskou zahrádku rýsují pravidelné záhonky s bylinami a barevné květiny lemující upravené cestičky.

A další tipy:Velké žluté a oranžové dýně můžeme vystavit na odiv na velkých dlaždicích nebo plochých kamenech – zahrada se hned ozvláštní. Zajímavé spojení je také nízká růžová růže pokryvná, kterou obklopíme uhrabaným namodralým štěrkem.

Pokud máme na své zahradě stinnou podmáčenou část, můžeme ji překlenout dřevěnou lávkou a nasadit sem barvínek, břečťan a bohyšku.

A kdo zavítal i do blízkých Františkových Lázní, mohl vidět v praxi, jak se dají na podzim jednoduše, ale efektně aranžovat tak „obyčejné“ květiny jako afrikány. Nejkrásněji vyniknou v kombinaci se stříbrnými listy různých doprovodných nekvetoucích rostlin. Jejich vůně se v parcích mísí s nostalgickou vůní podzimu – s vůní padajícího listí.

-ag-Foto: Archiv In