Obří dýně i malá tykev jsou krásné v zahradě, na balkoně, na terase. Do doby, než je přejde mráz, a ony zhadrovatí a začnou plesnivět, měknout a hnít. Do té doby je ovšem hlavně velká dýně královnou podzimní zahrady. Vystavit ji můžeme na co nejdokonaleji posekaný trávník – nejlépe golfové či tenisové kvality. Na terasu, ke vchodu domu nebo na trávník také lze umístit cihly, dlaždice, bambusové podložky nebo plata, anebo ploché kameny – a na ně položíme dýni. To všechno jí bude dělat správný vizuální přírodní doprovod.

Pěstování dýníPokud jste kouzlu dýně i chuti pochoutek z ní propadli – začněte ji pěstovat! Možná vás všestranné gastronomické využití i rozsáhlé dekorativní možnosti různých druhů a velikostí zaujalo natolik, že se napříště rozhodnete pustit se do toho a vyhradit jim místo na zahradě. Ale pozor – toho místa musí být u obřích druhů někdy opravdu hodně. Dýně obrovská je výborný a všestranný druh zeleniny a když už jednou vyroste, máme „materiálu“ na vaření, pečení a jiné kuchyňské zpracovávání až dost. Zasadíme ovšem jediný keřík – a časem se můžeme začít divit. Ten jeden keřík může mít třeba pět plodů a ty mohou dorůst deseti, ale třeba také padesáti, sedmdesáti i více kilogramů.

Dýni budeme pěstovat jako cukiny, v půdě podobné kvality. Přes léto ji budeme dostatečně zalévat a nepolevíme ani při suchém podzimu, kdy budeme už jenom pozorovat, jak se zvětšují oranžové plody. Tou dobou bychom už měli mít připraveno dostatek kuchyňských receptů, podle kterých z dýně, vlastními silami vypěstované, připravíme rozličné pochoutky!

Veselé tykvičkyA ještě něco k maličkým tykvičkám. Jsou krásné na okenním parapetu i na misce nebo ošatce, kde vydrží opravdu dlouho.

-ag-Foto: Archiv In