Březen je takový nevyzpytatelný měsíc. Chvíli si hraje na tuhou zimu s hustým sněžením a závějemi a za několik dní všechno roztaje a vlahý vítr přináší předzvěst jara. V letošním roce se zima drží zuby nehty, dlouhodobá předpověď počasí nám říká, že těch skutečně předjarních dní se dočkáme až v závěru měsíce. Na první pohled se zdá, že se zahrádkářům prodlužuje zimní odpočinek, ale opak je pravdou. I v tomto čase bychom nečase měli vyrazit do ovocného sadu, naše péče se nám v době sklizně vrchovatě vrátí.

Řez stromů Ještě v březnu, zvláště, když drží otěže zima, provádíme průklest a zmlazení stromů. Prosvětlujeme korunu a vytváříme tvar koule či u nízkokmenů zkracujeme přerostlé větvičky. Nezapomínejme, že nejvíce plodí vodorovné větve a mezi hlavními haluzemi by měl být dodržen odstup nejméně 30 cm. Těžké větve starších stromů řezejme po částech, abychom nevytrhli kůru pod větví. Než se však pustíme do této činnosti, měli bychom očistit nůžky a pilky, abychom neroznesli po sadě nějakou infekci. Pokud řežeme nemocné části dřevin, měli bychom své nástroje následně vydesinfikovat.

Objevíme-li velké rány na kmenech, které vznikly okusem zvěře, mrazem nebo se zde objevil rakovinný nádor, je třeba dřevo vyčistit až na zdravé pletivo a pak ránu natřeme balzámem. Vhodné je ránu ovázat tkaninou namočenou v jílu promíchaném s kravinci.

Výsadba dřevin V této době také, jakmile nám povolí mrazy, začínáme vysazovat ovocné dřeviny, jako jsou kdouloně, případně hrušně, především však broskvoně, meruňky a nektarinky. Je vhodné, aby byly už slabě narašené. Před výsadbou musíme nechat stromek několik hodin namočený v kýblu s vodou, aby kořeny nasály dost vláhy. Těsně před tím než stromek vložíme na připravené stanoviště, odřežeme poškozené kořeny a vytvarujeme korunu.

Jahodník Jakmile sníh roztaje a mrazy pominou, očistíme jahodník od zaschlých listů, mělce okopeme a pohnojíme ho nejlépe Cereritem. Můžeme přidat i kompost. Pokud je už skutečně zimní počasí za horami a půda začíná osychat, je nejvhodnější doba pro založení nového jahodového záhonu.

Výsadba rybízů a angreštů I pro tyto drobné bobuloviny je březen nejvhodnějším měsícem nové sadby. Vysazujeme řízky především černého rybízu, které jsme měli přes zimu založené ve sklepě v písku. Keře vysazujeme jednotlivě nebo do řad jako živý plot. Je třeba dodržet vzdálenost minimálně 150 cm a jámy, které pro výsadbu připravíme, by měly být dostatečně velké a hluboké. Půdu před zasazením rybízů vylepšíme odleželým hnojem nebo kompostem.

Boj proti škůdcům V březnu také dokončujeme zimní postřiky dřevin. Výhony černého rybízu očistíme od pupenů napadených roztočem rybízovým a postříkáme je Sulkou. Broskvoně stříkáme proti kadeřavosti. Pálíme staré lepové pásy a stromy oblepíme novými. Čistíme kůru drátěným kartáčem a mnohdy tak objevujeme škůdce. Preventivně chráníme všechny ovocné stromy před houbovými infekcemi. Kůru poléváme odvarem z pelyňku pravého. Snažíme se také odstraňovat hnízda housenek obaleče jabloňového. Nezapomeneme také ořezat konce větviček angreštu napadeného padlím.

Vinice Po odeznění mrazů začneme s řezem vinné révy. Opravujeme drátěnku, révu hnojíme dusíkatými hnojivy a stříkáme ji ochrannými prostředky proti škůdcům. Pokud jsme skutečnými vinaři a vyrábíme si své vlastní víno. Máme v tomto období také dosti práce ve vinném sklepě, kde začínáme s lahvováním vín rychle se vyvíjejících odrůd.

-daš-Foto: Archiv In