Když je naše zahrada dokonale zbavena nepotřebných krámů, které skončily v kontejnerech, je na čase se zamyslet nad tím, jak budeme zahradu v letní sezóně využívat. Co tu všechno budeme dělat – relaxovat, číst, nebo také pracovat (psát), nebo se tu budeme hodně scházet s přáteli? A vyhovuje stávající zahradní posezení provozu? Máme dost zahradního nábytku – a je praktický a vhodný? Nebo se na něm začíná projevovat zub času? Plastové židle jsou polámané a mají špatnou stabilitu, dřevěný nábytek by chtěl natřít nebo rovnou vyměnit?

Protože je ale obvyklé začínat od podlahy, zkusme to i v zahradě – tady to znamená začít „od trávníku“. V našem případě posoudíme tu část, kde „bydlíme“, kde máme sezení, krb, zahradní nábytek. Tato část je hodně zatěžovaná a na trávníku je to vidět nejvíc. Právě teď je na čase se nad ním zamyslet - v květnu je ideální čas k jeho založení, oživení nebo dosetí. V místech, kde je společenská zóna – stůl, židle, houpačka a další zahradní nábytek, kde máme gril nebo zahradní krb, to chce trávník nejen zahustit, ale možná i změnit jeho typ. Pokud trávník nevypadá nejlépe a po minulé sezóně v něm zbyly vychozené cestičky a napůl holá místa, dáme sem místo standardní travní směsi nějaký speciální odolný typ – směs parkovou, nebo nejlépe hřištní či golfovou. Je dražší, ale velmi hustá a odolná proti vyšlapání. Pokud máme místo k sezení ve stínu, použijeme speciální travní směs do stínu. Existují také travní směsi na suchá místa.

Výběr optimální travní směsi pro dané místo je důležitým prvním krokem k úspěchu. Pak je nutná péče a ta stojí čas. Ve společenské zóně by měl být trávník velmi rovný, a proto bychom měli válcovat, měl by být co nejhustší, a tak musíme hnojit, a konečně by trávník měl být co nejkratší, takže nám nezbývá, než hodně často sekat. Pokud nejsme ani potom s trávníkem spokojeni nebo je péče zkrátka příliš náročná a nestíháme ji, jedním řešením je najmout na tuto práci zahradníka. Dalším řešením je zmenšení trávníku a jeho částečné nahrazení zpevněnou plochou – dlaždicemi, cihlovou podlahou, žulovými kostkami, nebo třeba dřevěnou terasou.

-ag-Foto: Archiv In