Už několik let jsou na našem trhu ke koupi speciální masážní bazénky, které jsou celoročně napuštěné a lze je využívat jak v interiéru, tak i pod širým nebem. Slouží k relaxaci, mají ozdravné účinky, můžete se v nich koupat sami, ve dvou nebo i ve větší společnosti. Nejen proto jsou stále více žádaným zařízením… Z toho důvodu jsme se rozhodli, přiblížit je trochu víc, abyste při případné koupi byli připraveni a věděli, na co se vás bude prodejce ptát a co můžete od výrobku očekávat. Základní charakteristika Koupací prostor masážních bazénků je vyroben z tvarované akrylátové skořepiny, která je uložena v dřevěném kabinetu. Vnitřní členění je různorodé, mohou zde být křesla, lavičky nebo lehátka, jejich rozmístění a počet závisí na typu a velikosti daného modelu. Obecně platí, že domů si pořizujeme typ, do kterého se vejdou všichni členové domácnosti, a to i přesto, že se v něm nakonec bude koupat méně osob. Do běžné domácnosti se doporučují bazénky pro čtyři až pět osob, v početné rodině, nebo tam, kde je čilý společenský ruch můžeme instalovat i luxusní modely pro 8 a více osob. Připraveny jsou ale i úspornější varianty, třeba jen pro dvě osoby. Každý post v bazénku je vybaven řadou masážních trysek, ve kterých se proud vody mísí se vzduchem. Čím různoroději členěné sezení, tím výrobek poskytne komplexnější masáž. Trysky existují ve třech velikostech, lze je směrově nastavit, mohou také rotovat nebo pulzovat. Nejmenší jsou určené pro masáž krční páteře, dlaní a chodidel, pro hloubkové masírování zádových svalů je určena střední velikost, největší trysky přinášejí široký proud. Součástí některých vířivých bazénků jsou i vzduchové trysky, jejichž účinek je zejména v povrchové masáži kůže. Voda se průběžně ohřívá na požadovanou teplotu, optimální hodnota pro hydroterapii je 37 - 39 °C. Teplotu udržuje termokryt, který zároveň chrání vodní hladinu před znečištěním.

O kvalitu vody se stará integrovaná filtrace, kyselost či zásaditost se udržuje pomocí chemikálií na bázi kyslíku, případně má bazének ozonový generátor. Zařízení se ovládá zcela jednoduše z integrovaného elektronického panelu, kde je možné nastavit požadované funkce, displej znázorní aktuální stav (teplota vody, probíhající funkce ad.). Umístění Je jen na uživateli, zda dá přednost exteriéru, nebo interiéru. Bazének by rozhodně ale měl být instalován v příjemném prostředí daleko od všeho, co jen zdánlivě připomíná zátěž, práci, stres… Ideální je vyčlenit klidnou část domu nebo zahrady s pěkným výhledem do okolí. Místo si nenávratně našly na terasách, v zimních zahradách, pod altánem, pergolou, ale i v soukromí stromů, jejichž listí či jehličí díky termokrytu vůbec nevadí.

Buďte připraveni: Rozhodněte se, zda bazének umístíte v interiéru, nebo exteriéru Počet míst volte v závislosti na počtu osob v domácnosti Klíčová bude také barevnost prostoru, kde se bude bazének používat

Účinky Bez nadsázky můžeme říci, že masážní bazénky jsou vhodnou investicí do vlastního zdraví. Jsou místem pro relaxaci, odreagování, regeneraci sil a odpočinek. Podstatou pozitivních účinků hydroterapie je vztlak vody, teplota (37 – 39 °C) a cílené proudění. Hydroterapie posiluje krevní oběh, zlepšuje kožní tonus, uvolňuje svaly ad. Nadlehčování ve vodě má také pozitivní účinek na klouby, které si odpočinou od neustálého působení gravitace. Pro sportovce má koupel význam další. Horká koupel s masáží odplaví kyselinu mléčnou, která se při fyzické námaze ukládá ve svalech a posléze způsobuje ztuhlost a bolest. Také prospěšně působí na psychiku člověka, odbourává úzkost, napětí i deprese.

Proč masážní bazének? Lze využívat celoročně Má pozitivní účinky na tělesnou schránku Přispívá k duševní pohodě Může být centrem pro společenská setkání

-td-Foto: USSPA