Po letošním studeném máji snad konečně přichází teplotně zajímavější červen. Kromě náročné, ale zajímavé práce uprostřed záhonů nám zbude i trocha času, abychom se na chvilku posadili třeba pod loubí nebo pergolu a pokochali se krásou pestrobarevných květů. Po chvilce nám to však nedá a okamžitě začneme přemýšlet, čím svoji zahrádku vylepšit a na co bychom neměli zapomenout.

Výsev macešek V červnu a červenci máme poslední příležitost k výsevu raných macešek. Už při nákupu semínek se zaměříme na barvu květenství. Optimálním místem pro zdárné klíčení je dobře větrané pařeniště nebo výsevný záhon nacházející se v polostínu. Můžeme však využít i výsevných truhlíků. Půdu volíme středně těžkou a výživnou, nejlépe promíchanou s rašelinou. Můžeme si však zakoupit v zahrádkářských prodejnách i speciální výsevný substrát. I když je zem přiměřeně vlhká, před výsevem ji ještě jednou zalijeme. Macešky vyséváme řídce v doporučeném rozmezí podle návodu na obalovém letáčku. Optimální je výsevný pásek, který jenom zakryjeme menší 0,5 až 1 cm silnou vrstvou zeminy.

Protože macešky potřebují ke zdárnému vyklíčení tmu, je dobré během prvních 5 až 6 dnů záhon přikrýt vlhkou pytlovinou či netkanou textilií černé barvy a výsevné truhlíčky umístit do temné místnosti. Asi po týdnu, kdy se objeví klíčící rostlinky, je začínáme postupně odkrývat, aby se nevytáhly. Ve stínu je však necháme až do tří týdnů, a teprve pak je začneme zvykat na přímé světlo. Na okrasný záhon, kde za jara pokvetou, je přesadíme v druhé polovině září.

Šeřík po odkvětu Voňavé chomáče sytě vybarveného šeříku už odkvetly nebo jejich kvítky alespoň nezadržitelně žloutnou a usychají, takže se nám rozkvetlý symbol jara pomalu mění před očima na koště k zastrašování ptáků. To samozřejmě nechceme, a tak odkvetlá květenství střiháme zahradnickými nůžkami až k silnému mladému výhonku. Aby nám keř zbytečně nepřehoustl, odstraníme těsně u země slabé vzájemně si překážející dřevo. A když už jsme ve stříhání a řezání, můžeme provést zmlazovací řez a zmenšit stromek na šířku i na výšku, aby během léta v zahradě zbytečně nestínil. Bohatou násadu květních pupenů na příští rok můžeme podpořit nejen stříháním květenství, ale i odpovídající dávkou plného hnojiva a důkladnou zálivkou.

Čas růží Růžím v tomto období prospívá vlhčí prostředí. To jim můžeme dopřát pomocí vrstvy mulčovací kůry, kterou rozhrneme na zkypřenou a zalitou půdu růžového záhonu. Zvláště nově vysazené růže jsou daleko náročnější na vláhu, a proto je musíme při suchém počasí minimálně jedenkrát týdně, lépe častěji, zalévat. Za horkých letních dnů si raději přivstaneme a provedeme zálivku v časných ranních hodinách nebo zase až večer. Studená sprcha by poledním sluníčkem rozpáleným rostlinám rozhodně neprospěla.

Přesazování Pokud jsme se po letošním studeném jaru konečně odhodlali k přesazení koniferů a rostlin pěstovaných v nádobách do volné půdy, nedělejme to těsně před odjezdem na dovolenou. Nově vysazené rostliny totiž potřebují větší pozornost a hlavně pravidelnou zálivku. Při prudkém sluníčku je dobré použít zastínění z rákosu či textilie, kterou natáhneme přes dřevěnou kostru. Po měsíci až 5 týdnech stačí rostliny už natolik zakořenit, že nebudou potřebovat naši ochranu. Přesto bychom si měli při delší nepřítomnosti domluvit zalévání.

Pletí a zase pletí Chceme-li, aby naše květinové záhonky lahodily oku, musíme chtě nechtě vyhlásit usilovný boj plevelům. Zaručenou a současně ekologickou metodou boje zůstává i přes postupující techniku a různé chemické vymoženosti stále ruční pletí. Tedy sehnutí se nad záhonkem a mechanické zbavování půdy nežádoucích příživníků. Jde sice o nepříliš oblíbenou a časově náročnou práci, ale okamžitý a nepřehlédnutelný úspěch budiž nám odměnou. Nezapomeneme-li na pravidelné pletí, nebude tato neoblíbená činnost zase tak náročná, a navíc plevele častými zásahy oslabíme. Chceme-li se přece jen pletí alespoň zčásti zbavit, můžeme si pomoci nastýláním například borkové kůry, posekané trávy či černé nastýlací fólie. Ta se však vyplatí pouze u rostlin, které ji zakryjí svými listy nebo květenstvím, jinak nepůsobí příliš esteticky.

Trávník Díky častým dešťům jsme v květnu museli trávník sekat přibližně jednou za 14 dní. Nyní tuto činnost ještě zintenzívníme a budeme vyjíždět se sekačkou alespoň jedenkrát týdně. Trávník také budeme pravidelně zbavovat plevelů - především sedmikrásky, pampelišky a jitrocele. Tyto rostliny ho ochuzují o živiny a mohou ho dokonce i dusit. Můžeme je zlikvidovat chemickým posypem, případně ručním vypichováním třeba pomocí nože připevněného na holi. Když po odstranění plevelných rostlin vznikne menší prázdné místo, přihodíme tam trochu zeminy a osejeme ho ihned trávním semenem. V této době můžeme také dokoupit celé trávní „polštáře“ a s nimi svůj zelený koberec vylepšit.

-šum-Foto: Archiv In