Zahradní jezírko vypadá z každé strany a z každého úhlu jinak, jinou náladu má ráno, jinou za soumraku, a také v každou roční dobu. Jeho předností vedle toho, že je využíváme k plavání, je navíc vždycky ještě estetický dojem – jezírko bude kromě své praktické stránky po celý rok půvabné a proměnlivé podle toho, jak budou jeho břehy postupně rozkvétat...

Dřevěné prvky dotvářejí atmosféruK jezírku patří různé můstky, podesty a celé terasy vybíhající nad hladinu a dřevěné lávky, které vodní plochu zvětší, ale i rozčlení. Terasy slouží k odpočinku, užší lávky, můstky k přechodu přes vodu, nad bahenní zónou a podél břehů. Spolu s různými kameny, skalkami a osvětlením představují základní výtvarné prvky celého jezírka.

Na takové lávce schované v rákosí budeme opravdu v těsném kontaktu s vodou a plovoucími rostlinami. Na větší terase nad vodou můžeme pod slunečník umístit jídelní stůl a židle s výhledem na lekníny na hladině, na skalnatém břehu pod stromy se může skrývat altánek s lavičkou. K pohodě stačí ale i lehátko utopené v mobilní zeleni – na lávku umístíme bambus v kontejnerech a kvetoucí, příjemně vonící rostliny.

Nejen flóra, ale i faunaJezírko ale obohatí naši zahradu mnohem víc – přinese do ní doslova život. Běžná zahrada s trávou osekanou na milimetr příliš druhové rozmanitosti nepřeje. Proto dnešním trendem je nechat část zahrady v přírodnějším hávu, přátelštější k živočichům. Tomu napomáhá i jezírko a jeho okolí. Kolem něj v některých částech se třeba méně seká, ponechá se původní květena a podobně. Zabydlí se tu třeba ježek nebo se zahnízdí drobní ptáci. Samotné jezírko ožije mnoha druhy živočichů – od ryb přes žáby po ptactvo a hmyz. Na skalnatém miniostrůvku uprostřed hladiny nacházejí útočiště k osvěžení zpěvní ptáci – místo musí být ale chráněné dostatečnou vzdáleností od břehu, aby ptáka uprostřed cachtání neulovila kočka. V bahenní části naleznou úkryt žáby, výběr rybiček do jezírka tvoří samostatnou kapitolu. Jezírko tak tvoří svérázný samostatný biotop v naší zahradě od hluboké vody přes pobřežní bahenní zóny a písečné nebo oblázkové minipláže až po pobřežní stinná zákoutí.

-ag-Foto: Archiv In