Déšť je na jednu stranu požehnáním jak pro zahradu, tak i pro naši kapsu (zalévá se chvíli zase pro změnu zadarmo!), na druhou stranu přináší určité problémy – například plevel. Ten po dešti vždy snad zdvojnásobí svou výšku. A tak jakmile vyschne půda, víme, že musíme zakleknout do záhonů a plít. A pokud se nám snad do zahrady zpoza plotu navíc derou neregulovaně ostružiny, toto horké a vlhké počasí způsobí, že k nám porostou rychlostí až 16 centimetrů za den, namístě budou proto zahradnické nůžky.

Jinak zkušenosti nám praví, že s dešťovou vodou je radno šetřit a všemožně ji využívat – je s ní totiž problém, že je jí nejen v posledních letech buď moc najednou, anebo zase pak nadlouho nedostatek. Jedním z velmi šikovných řešení jsou výklopné části okapních svodů, které se do nich dají dodatečně vložit. Dávají se do výšky například sudu nebo jiné nádoby, kam chceme dešťovou vodu jímat. V „klidovém stavu“ jsou sklopené po obvodu okapní roury a jsou jakoby integrální součástí okapu, nejsou vidět. Dešťová voda tak stéká do kanalizace. Před deštěm nebo podle potřeby pak kousek plechu sklopíme, čímž vznikne šikmé korýtko. Klapkou se zároveň přeruší vnitřek okapní roury – voda bude vytékat mimo okapní rouru korýtkem do sudu.

Jak pak dostat vodu ze sudu? Dříve to šlo jen namáhavě, a tak se často na šetření pitnou vodou rezignovalo a dešťová voda se nechávala odtékat do kanalizace. Zkuste také ze sudu desetkrát či víckrát nabrat plnou konev vody a roznášet ji po rozlehlé zahradě! Dnes ale koupíme jednoduše malé čerpadlo s hadicovým systémem a můžeme vesele a bez námahy kropit až do té doby, kdy bude sud prázdný. Pak si zase počkáme na nějakou tu průtrž mračen.

A pokud musíme používat na zalévání pitnou vodu, snažíme se její spotřebu co nejvíce snížit: šetříme jí využíváním různých dokonalých sprch a jiných kvalitních rozprašovačů. Nakonec totéž platí i pro nás – za asi 200 korun si na zahradě můžeme do trávníku zapíchnout zahradní sprchu, na kterou se jednoduše napojí hadice a můžeme si dopřát osvěžení na slunci a v minimu vody - to uvítají také děti. Ušetříme tak za časté napouštění bazénku.

-ag-Foto: Archiv In