Srpen bývá měsícem odpočinku, dovolených a někdy, po horkém červenci, i unavených zahrad i zahradníků. V tropických vedrech jsme zalévali a zalévali, přesto nám začíná trávník žloutnout a mnohá zahrádka ztratila svůj svěží pel. S přibývajícími srážkami se však kromě okrasných rostlin probudí k životu i plevely, kterým bychom rozhodně neměli dát šanci. Zvýšenou pozornost věnujme i houbovým chorobám a škůdcům a likvidujme je všemi prostředky hned v zárodku.

Sledujme Clematis Zvláště mladé rostlinky velkokvětých plaménků bývají v tuto dobu napadány houbovou chorobou nazvanou vadnutí plaménků, která se začíná projevovat zavadáním nejmenších lístků a posléze hnědnutím řapíků v místě jejich připojení k čepelím. Při zjištění těchto příznaků ostříhejme napadené výhonky až do zdravého dřeva a rostliny i půdu postříkejme přípravky s obsahem carbendazimu nebo bordeauxskou jíchou. Preventivně můžeme Clematis chránit pravidelným okopáváním okolo kořenů a kypřením země. Musíme však dbát zvýšené opatrnosti, abychom je neporanili, protože každá odřenina je otevřenou cestou pro infekce. Pozornost věnujme i složení půdy, která má být zásaditá, a proto do ní nesmíme přidávat rašelinu.

Trávník Asi nejspokojenější v současné době budou majitelé automatických postřikovačů, kteří se mohou navzdory počasí pochlubit sytě zelenou travičkou. My ostatní jsme na tom podstatně hůř. Je jasné, že nejvíce ze všeho teď bude náš trávník potřebovat vodu. Srpen, jak se zdá, však bude k zahrádkářům daleko příznivější, a tak se ani moc nenadřeme s konví. Jakmile se trávník znovu zazelená, můžeme se pustit do jeho úprav. Než začneme se sekáním, posvítíme si na plevel, který se určitě vzpamatuje dříve než tráva, a proto ho začneme vypichovat, aby se nestačil rozrůst. Současně rýčem upravíme okraje zatravněné plochy, popřípadě je zarovnáme podle napnutého provázku. Jakmile se tráva vzpamatuje, počkáme si na podmračené počasí a začneme znovu sekat. Pokud si chceme založit výsevem nový trávník, neváhejme. Právě nastává optimální období.

Letničky a dvouletky Nejpestřejším květenstvím v tuto dobu na sebe upozorňují letničky. Pokud je nehnojíme hnojivy s dlouhodobým působením, můžeme podpořit jejich květenství roztokem plného hnojiva bez chlóru doporučeného pro ten který druh. Vytvoření nových květenství podpoříme i pravidelným odstraňováním zavadlých květů. V tomto období rovněž stříháme nově vykvetlé slaměnky, které svážeme do kytice a zavěsíme na dobře větraném místě, dokud řádně neproschnou.

V druhé polovině léta nastává vhodná doba k pikýřování (přepichování) macešek a ostatních dvouletek, které jsme vyseli v průběhu předcházejících dvou měsíců. Jako přechodné stanoviště můžeme využít i sklizený zeleninový záhon, kde mohou zůstat až do podzimu. Teprve s příchodem prvních nočních mrazíků je přesadíme na trvalé stanoviště, kde na jaře nebo začátkem příštího léta pokvetou.

Trvalky Základní údržba je stejná jako na letničkovém záhoně. Kromě toho ale můžeme ještě dělit a znovu vysazovat některé květiny, i když jich není mnoho. V tuto dobu to budou například pivoňky, kosatce, denivky a další trvalky, které kvetou na jaře a počátkem léta. Koncem srpna pak vysazujeme hlízy lilie bílé a řebčíku. Naši péči však budou potřebovat i některé skalkové rostliny. V tuto dobu můžeme například vysazovat zakoupené sněženky, které kvetou koncem roku. Vybereme si pro ně chráněné místo zastíněné keřem nebo větším kamenem, kde je vlhčí hlinitá půda s dostatkem humusu. Květiny na balkóně U balkónových a přenosných pokojových rostlin začínáme od druhé poloviny srpna pozvolna omezovat hnojení a od konce měsíce i zálivku. Bude třeba, aby se postupně připravily na zimní klid a zvolnily růst koncových výhonů. K tomu potřebují vyčerpat živiny obsažené v půdě, které jsme doposud často doplňovali pravidelným hnojením. Ke konci měsíce se s úspěchem můžeme pustit do množení muškátů. Odebereme z nich silné koncové výhonky o délce 8 až 10 cm se dvěma až třemi listy, které zapícháme do substrátu z rašeliny s pískem. Poté je pokropíme rozptýleným proudem vody, přikryjeme fóliovým či jiným průhledným krytem a postavíme na chráněné místo před přímými slunečními paprsky. Pokud je budeme pravidelně rosit a větrat, zakoření nám přibližně za tři týdny.

-šum-Foto: Archiv In