Statistiky dokazují, že paradoxně domov je pro děti jedním z nejnebezpečnějších prostředí, a to i přesto, že se rodiče snaží vytvořit jim právě tady maximálně bezpečnou zónu. Děti udržet na jednom místě téměř nelze, takže dospělým nezbývá nic jiného, než nástrahy snížit na minimum. Léto je v plném proudu, a tak majitelé zahrad tráví většinu volných chvil v soukromé oáze zeleně přizpůsobené vlastním potřebám. Jenže co je pro dospělé ideální, může být pro děti nebezpečné… Chráněné území Krkolomným pádům se snažíme předejít od prvních krůčků našeho potomka. Na zahradě bychom měli zajistit veškeré výstupy, jak dveře, tak i díry v plotě, aby se ratolest nemohla dostat ven anebo se o uvolněný drát či dřevo poranit. Je-li území takto chráněné, dalším krokem bude zajištění vodní plochy. Bazén je bezpodmínečně nutné zakrývat střechou, krytem anebo zajistit ohradu po celém jeho obvodu. Nezapomínáme ani na menší bazénky, třeba jen pro okrasné rostliny a rybičky, či vodní nádrže, kde je vody jen po kotníky. Cokoliv je životu nebezpečné a nelze dostatečně zajistit, na určitou dobu vyřaďme z provozu. Za získaný pocit klidu to rozhodně stojí.

Dítě by se nemělo dostat ani na zídky, zvýšené záhony apod., odkud by mohlo snadno spadnout a zranit se. Zvláště tam, kde jsou betonové nebo dlážděné cestičky, tvrdé obruby záhonů apod. Zabezpečit vstup lze jen vysokým zatarasením, doprovodný hlasitý zákaz by samozřejmě neměl chybět.

Nejsou to jen pády, co způsobuje nepříjemná zranění, častokrát je na vině i příroda. Nebezpečné mohou být ostré větve v úrovni dětských očí, které odřezáváme, anebo samotný strom lákající ratolest k akrobatickým kouskům. Rodičům nezbývá, než znemožnit lezení a těšit se, až dítě povyroste, aby mělo sílu se v koruně stromu udržet. Technika pod dohledem Nebezpečné nástrahy mohou nevědomky dítěti připravit i samotní dospělí. Stačí zapomenout zahradní nářadí na dosažitelném místě. Děti se mohou zranit o ostré hroty nůžek, hrábí, vidlí aj. Ublížit si mohou dokonce i proudem vody z hadice a samozřejmě i elektrickou sekačkou či podobným nářadím (elektrická pila aj.). Znemožnit bychom měli přístup k elektrickým zásuvkám.

Zahradu musíme oprostit od nežádoucích střepů a prken s hřebíky, o které by si dítě snadno roztrhlo nožku.

Pro klid v duši: 1. Odstraňte z dosahu dětí nebezpečné předměty (nůžky, pily apod.) 2. Zajistěte vodní plochy 3. Znemožněte přístup k elektrickým zásuvkám, elektrickým sekačkám apod. 4. Pro dětské atrakce zvolte viditelné místo

Zábava Zákazy a příkazy vyvažme jediným – zábavou. Na trhu je dostatek atrakcí, které dítě zabaví třeba na celé léto. Oblíbené jsou domečky, kam se děti schovávají, skluzavky, menší pískoviště apod. Při výběru dbejme zejména na bezpečnost výrobku, který by měl být hygienicky nezávadný, neměl by mít ostré hrany a materiál by měl dovolovat i hrubší zacházení. K výrobě se nejčastěji používá plast, kterému nevadí prudké slunce ani déšť a lze snadno udržovat.

Ještě před koupí promysleme, kam atrakci umístíme. Ideálně tak, aby na děti bylo stále vidět (z kuchyně, od zahradního sezení apod.) a v blízkosti nečíhaly nebezpečné nástrahy. -td-Foto: Archiv