Počasí by nám mělo v září přát. Na zahradě uspořádáme třeba dětskou sešlost na začátku školního roku. V deštivém srpnu jsme si zahrady moc neužili a přestala nás možná i trochu bavit. Tráva se skoro nedala sekat (kvůli stálému dešti). Zalévat se nemuselo. Na zahradě se sedět a grilovat také skoro nedalo, opět kvůli počasí.

Sluneční paprsky nám teď ale zasvítily na svěží zahradu s dokonale zavlaženým, skvěle zeleným trávníkem, živeným srpnovými deštíky. Tak honem posekat – ale něco tu schází. Zahrada je sice nádherně zelená, ale během srpna odkvetlo hodně květin. Pokud teprve třeba se zahradničením začínáme nebo se mu příliš nevěnujeme a jen sem tam posekáme trávu a zasadíme do truhlíku pelargónie – zahrada je teď trochu smutná.

Chtělo by to přidat nějaké barvy. Co teď rychle koupit a vysadit nebo strategicky rozmístit na schody, terasu, k ohništi a na trávník?

Pokud jsme dobře hnojili oleandry, měly by ještě nějaký čas zahradu zdobit. Ale i tak už mají dobu maximálního kvetení za sebou (a že letos kvetly nádherně bohatě). Přichází čas podzimních květin – těšit se budeme z jasných barev jiřin a jiřinek různých druhů, a hodně parády udělají jako každým rokem bohaté kytice barevných listopadek v květináčích. Také vysoké drobnokvěté listopadky na záhonech udělají dojem.

Nenáročné a vděčné květiny, jejichž vůně někoho doslova přitahuje (zatímco jinému není příjemná), jsou afrikány. Jejich ohnivá oranžová je nepřehlédnutelná. Naaranžujeme je v květináči na místa, kam chceme přitáhnout zraky návštěv. Vysoké afrikány nyní chytají „druhý dech“ a proteplují zahrady svou oranžovou a zlatavou krásou. Odkvetlé květy stříháme, sušíme a ukládáme do papírového sáčku. Brzy zjara z nich vyklepeme semínka a zasejeme je.

Totéž nyní uděláme s odkvetlými květenstvími lupiny neboli vlčince. Tato polovysoká růžově nebo modře kvetoucí trvalka roste i mimo zahrady. Hojně lemuje lesní cesty, najdeme ji na pasekách - a tak budí dojem, že je to skoro plevel. Skoro ano, ale názor změníme, pokud se na cenu sazenic pak podíváme v obchodě. Napřesrok proto opět můžeme vysít semínka anebo zkusit z původního keře odkopnout a zasadit odnože.

-ag-Foto: Archiv In