Girlandy, svítící postavy a rampouchy, závěsy, svítící žebříky, rozličné efekty s optickými vlákny. Vánoční dekorační elektrické osvětlení teprve dělá ty pravé Vánoce, nebo spíše leckdo si tak na to už prostě zvykl. Pro děti je to ovšem veliká atrakce, a tak často neodoláme a pod jejich nátlakem nějaké to osvětlení zakoupíme. Ovšem situace se pořád opakuje: někdy nakupujeme podezřelé zboží, špatně je instalujeme a necháváme poté bez dozoru. Nedodržujeme jednoduché zásady, což je příčinou častých karambolů v domácnostech, jejichž nejhorší variantou jsou úrazy elektrickým proudem a také požáry.

Nebezpečí bychom měli eliminovat v několika krocích: při nákupu, při instalaci i potom při používání, zejména vzhledem k všetečnosti dětí. Snažíme se kupovat u odborníků, pokud je to možné. Zásadně nakupujeme výrobky opatřené návodem k instalaci a používání v češtině! A s příslušným certifikátem.

Dekorace dovnitř i na zahraduSvětelné dekorace určené do interiéru (různé řetězy na stromeček, světelné sítě a vodopády určené k připevnění na záclony, světelné efekty na okenní parapety a tak podobně) musí být instalovány vždy v bezpečné vzdálenosti od hořlavých předmětů a být zabezpečeny proti pádu, po kterém na hořlavé předměty mohou spadnout. Na výrobcích musí být uvedeno „pouze pro vnitřní použití“.

Venkovní osvětlení musí navíc garantovat bezpečný provoz v zimním počasí, a tedy ve styku s vodou a sněhem. Slavobrány, světelné sítě na stromy, osvětlení domovních dveří, plotů, to všechno musí odolat rozdílným teplotám ve dne a v noci, mrazu a vlhku. Kvalita použitých žároviček, kterých je na některých efektech až stovky, by tedy měla být vysoká, přívodní kabely a všechny další součásti naprosto bezpečné vzhledem k určenému použití. Vše musí odolat běžným povětrnostním podmínkám. Protože je tedy také nutno počítat s větrem, osvětlení musí být předpisově připevněno. A všechno opět také předpisově označeno. Takže na takovém Santa Clausovi lezoucím po svítícím žebříku je tedy například správně uvedeno „pro vnitřní i venkovní použití“. Totéž označení hledejme i na takových výrobcích, jako jsou různé „světelné rampouchy“ určené k zavěšení na balkony, terasy nebo okapy.

To nejjednodušší, co můžeme udělatProtože si však nikdy nemůžeme být úplně jisti bezpečností jakéhokoliv výrobku – hasiči by mohli vyprávět – nejvyšší bezpečnost sami sobě garantujeme, když nebudeme nechávat dekorace bez dozoru a nebudeme líní. Líní se sehnout k zásuvce a před svým odchodem – i relativně na chvíli, natož na celodenní nákup nebo návštěvu – jednoduše vytáhnout osvětlení ze zásuvky. Dům, okna, stromky na zahradě sice nebudou po dobu naší nepřítomnosti divoce blikat, zato však se můžeme těšit, že po návratu nenajdeme hasičský vůz před vraty.

-ag-Foto: www.isifa.com