…říká staré přísloví, ale Bůh ví, jak to vlastně s tou nanicovatou zimou dopadne. Pomalu si zvykáme na tak prudké proměny teplot, povětrnostních podmínek i střídání sucha s prudkými přívaly dešťů či sněhu, že z toho máme zamotanou hlavu. I rostliny často nevědí, jak mají reagovat. Náhlé změny počasí, které snad dokonce avizují trvalejší změny klimatu, nutí rozkvétat popletené dřeviny i byliny uprostřed prosince či ledna a vzápětí je zasype sněhová závěj. Za takových podmínek ubohému zahrádkáři nezbude nic jiného než daleko pečlivěji sledovat ručičku teploměru, zvedat hlavu k obloze, a pokud se jen trochu vyčasí, vydat se na zahrádku.

Okrasné dřeviny Tak už jsme se pokochali tou sněhovou krásou, teď roztála a my se rychle rozhlédneme, kde už k nám dřeviny doslova vztahují své pruty a větve a žadoní o předjarní sestřih. Některé keře – třeba pustoryly nebo trojpuky, začínají prosychat, nemají proto již pěkný tvar a dokonce přestávají kvést. Nezbývá než se na ně vrhnout s nůžkami. Nejde již jenom o jejich dekorativní roli, ale v takto zanedbaných přerostlých dřevinách se rády usazují houbovité či bakteriální choroby. Proto vystříháme všechny suché a nemocné větvičky, nenecháme zde ani pruty příliš slabé, přestárlé nebo nevhodně zkřížené.

Pokud není půda promrzlá, můžeme se pustit do výsadby stromů i keřů s opadavými listy. Připravíme si dostatečně širokou a hlubokou jámu, aby měl kořenový systém dostatečný prostor k zdárnému růstu. Každou dřevinu vysazujeme do stejné hloubky, v jaké byla ve školce na svém původním stanovišti. I když si stromek či keř zakoupíme již zabalený mimo původní školku, není problém hloubku sadby určit. Poznáme to snadno podle odlišného zabarvení na spodní části kmene nebo na kořenovém krčku. Než dřeviny zasadíme, připravíme si dostatek kvalitního kompostu, kterým jámu zasypeme. Nezapomínejme také na oporu pro mladé stromky a keře a zatlučme již před výsadbou do jámy opěrné kůly.

Záhony trvalek Jestliže nám již slezl sníh, vyčistíme řádně trvalkové záhony, zbavíme je suchých stvolů a připravíme je k výsadbě. Dny na počátku února bývají poslední, kdy můžeme vysít trvalky klíčící v chladu – například oměj, hlaváček nebo hořec. Jarní květiny vysazujeme na slunečná místa, aby vykvetly co nejdříve. Je potřeba také zkontrolovat rostliny vysázené na podzim, aby neměly povytažené kořenové baly nad zem. V takovém případě je vtiskneme zpět do země a ještě přihrneme kvalitní zeminou. Choulostivé trvalky pak musíme při výkyvech počasí opětovně přikrývat či odkrývat listím či chvojím.

Za teplých dnů již rozkvétají květy podléšek, petrklíčů, čemeřic, sněženek, kosatečků, krokusů, ladoněk či ladoniček. Jenže to nás nemusí letos přivábit, protože mnohé z těchto jarních kytiček si v letošní teplé zimě už kvetení vyzkoušelo.

Trávník Sněhu prostý trávník můžeme v únoru přihnojovat kompostem. Je-li třeba pozemek odvodnit, je právě teď vhodná doba ke kladení drenážního systému. Připravujeme také pozemek k založení nové trávníkové plochy. I zde je třeba před vysetím trávních semen zapravit do půdy dobrý kompost. Vyvarujme se také vstupu na zamokřený trávník, neboť jeho povrch je velmi měkký a každá naše stopa bude velmi znát a těžce bychom ji zahlazovali.

Okenní truhlíky Truhlíky můžeme osazovat drobnými trvalkami. Bude-li dostatečně teplo, můžeme si ke konci měsíce troufnout ozdobit svá okna přirychlenými cibulnatými a hlíznatými květinami. V případě ještě stále tuhých mrazů je můžeme prozatím nechat kvést v zimní zahradě či na parapetu okna uvnitř místnosti mezi ostatními pokojovými květinami.

Pokojové květiny Přes Vánoce nás provázely křehké květy bramboříků, které jsou většinou již odkvetlé. A co teď s nimi? Nejprve je necháme zatáhnout, pak vyklepneme hlízy, očistíme je od zeminy a znovu vysadíme do kyselejšího substrátu s dobrou zásobou živin. Nakonec květináč zapustíme do druhého květináče s rašelinou. Vánoční hvězdu také seřízneme a přesadíme.

Koncem měsíce také probouzíme většinu pokojových květin z tzv. zimní letargie. Očistíme je, odstřihneme suché, žluté a zahnívající výhony či listy a zlikvidujeme škůdce. Pak květiny osprchujeme vlažnou vodou, a ty, které to potřebují, přesadíme. K přesazování volíme květináče jen o 1- 2 cm větší, než byl jejich původní kořenáč. Jen tak jim připravíme příjemné prostředí k dalšímu životu. Nezapomínáme na písečnou a kamínkovou drenáž a vhodné složení zeminy dle druhu.

V únoru znovu vysazujeme do čerstvé zeminy pokojové rostliny, které na zimu zatahují. Jsou to mimo jiné bouloň, sandersonie, smitianta, glorióza nebo gloxinie. Můžeme také vysévat semena begonie semper florens do jemně prosáté zeminy a následně je pak dvakrát až třikrát přepichujeme. Tato rostlina nemusí zdobit jen naše květináče či truhlíky, koncem května ji můžeme přenést i na záhon. Výhony muškátů sestřihujeme na 3-4 očka. U fuchsií vystřihneme jen slabé či křížící se výhony a jednoleté výhony zkrátíme na tři očka.

-šum- Foto: Archiv In