Bazény jsou dnes stále běžnější součástí výbavy rodinných domů. Stávají se jedním z ukazatelů zvyšující se úrovně života a bydlení. Je tedy přirozené, že se stoupajícím zájmem roste i potřeba vědět o výběru bazénu, jeho financování, stavbě a údržbě co možná nejvíce.

Optimální velikost: • Pro kondiční plavání stačí rozměr 2,5 x 4,5 m a protiproud. • Pro rodinné koupání je třeba bazén nejméně 6 x 3 m. • Minimální hloubka bazénu je 1 m. • Ideální hloubka pro plavání dospělých je 1,2 m.

Tvar: • Obdélníkové bazény jsou vhodné pro plavce a při rohovém umístění. Jejich případné zastřešení a zakrytí je finančně nejméně náročné. Tvarovou fádnost oživí románské schodiště nebo seříznuté rohy. • Velmi oblíbeným rodinným bazénem je tzv. ledvinkový typ, který dokáže zcela změnit tvář zahrady a celého domu. • Netradiční tvar může být dobrým řešením při nedostatku prostoru nebo při specifických záměrech architekta i zákazníka.

Stavba venkovního bazénu není žádnou levnou záležitostí. Pokud už se pro jeho stavbu rozhodneme a nejsme po finanční stránce tak zvaně za vodou, samozřejmě přemýšlíme, na čem by se dalo ušetřit. Pokud už se naše úvahy ubírají tímto směrem, v žádném případě nás nesmí napadnout šetřit na projektu. Odborná firma, specializovaná na projekty bazénů, zajistí dokonalým projektem bezproblémový provoz, osvědčenou technologii montáže bazénu a v rámci možností i ekonomickou formu vytápění. Nabídka je díkybohu široká, chce to jen důsledně ji prozkoumat a sehnat si reference jednotlivých dodavatelů. Ušetřit ve smyslu „něco vyškrtnout“, to se asi nedá. Můžeme snad jedině posoudit, jak velký bazén opravdu potřebujeme a budeme využívat a zda naše nároky neuspokojí promyšlený koncept bazénu menšího a optimálně tvarovaného. Každému je příjemné vžít se do role člověka, nořícího se po ránu do bazénu velikosti tenisového kurtu. Střízlivý člověk si však uvědomí, že mu netřeba „pětadvacítky“, že stejnou službu prokáže i délka 5, 6 nebo 8 metrů. Chceme-li trochu ušetřit, pak se nám vyplatí při výběru sledovat akční cenové nabídky. Většina firem nabízí akční sezonní nabídky, které udivují neuvěřitelně nízkými cenami. I zde je třeba být ale opatrný a nenechat se nachytat hned na tu první. Určitě je dobré si danou firmu a jí nabízenou „výhodnou“ cenovou nabídku dobře prověřit. Přesvědčit se, co konkrétně obsahuje. Nemusí v ní totiž být zahrnuty výkopové či montážní práce, filtrační zařízení nebo další finančně nákladné položky. Finální cena se tak může pohybovat od desítky tisíc výše. Internetové stránky s referencemi, ale především osobní návštěva prodejce napoví mnohé a následně dobře poslouží při výběru firmy.

Základní vybavení a doplňky: • Letní plachta chrání proti nečistotám a zároveň přes noc uchová teplo nastřádané během dne. • Zimní neprůhledná plachta zabrání rozmnožení řas a na jaře výrazně usnadní znovuuvedení bazénu do provozu. • Zastřešení s UV ochranou a tónováním dovolí užívat si koupání nezávisle na počasí a zvědavých očích. V kombinaci s ohřevem vody dokáže prodloužit koupání o dva až tři měsíce, aniž by se neúnosně zvýšily náklady. • I menší bazén vybavený tzv. blowerem nebo protiproudem může sloužit pro rehabilitaci nebo jako doplněk tréninku.

Úspěšné světové firmy s dlouholetou tradicí jsou pro zákazníky určitou zárukou do budoucnosti. Měly by být zárukou, že po pěti nebo deseti letech, kdy bude bazén potřebovat servis nebo modernizovat, nebude firma již zrušená. Mnohé též napoví délka záruky. U kvalitních bazénů by měla být běžná záruka minimálně deset let. Odborný personál by měl být schopen upozornit zákazníka nejen na přednosti, ale i případná úskalí jednotlivých typů bazénů, na doplňky i potřebnou údržbu a doporučit každému podle jeho finančních a prostorových možností takové řešení, které je pro něho nejvhodnější. Čistota vody záleží nejen na každodenní mechanické a chemické ochraně, prvořadý je výběr kvalitní filtrace. Na našem trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod. Mezi lidmi přežívá mýtus, že čím více je v bazénu filtračních otvorů, tím je zajištěna efektivnější cirkulace vody. Právě rozvody uvnitř i vně bazénové konstrukce jsou však nejčastějším zdrojem poruch a vyžadují poměrně častou údržbu. Skimery, trysky, výpusť, světlo, protiproud, to vše jsou otvory v bazénovém skeletu, které mohou být zdrojem nemalých úniků vody. Z tohoto hlediska se jako ideální jeví použití bezpotrubních filtračních jednotek, které mohou být například ukryty v mobilních přístupových schůdcích nebo románském schodišti. Filtrační jednotky se vyrábí v širokém sortimentu podle výkonu a vybavení. Jednotka je vždy vybavena světlem a může být doplněna o protiproud, vířivku a samozřejmě i o různé formy ohřevů. Jejich další výhodou je možnost uschování celého zařízení během zimní odstávky bazénu.

Ochrana bazénu: • V době, kdy bazén není používán, je nutné zakrýt vodní plochu proti prochladnutí a nečistotám ze vzduchu a okolí. Kombinace neprůhledné letní a zimní plachty v jednom dokáže nejen udržet nastřádané teplo, zároveň zabrání rozmnožování řas. Cenově náročnější je plně automatická lamelová roleta. Jediné otočení klíče, které roletu rozvine přes hladinu, může navíc zabránit nechtěnému pádu do bazénu. • Při pořizování bazénu je důležité dbát na bezpečnost. Nekryté bazény by měly být vybaveny prvky proti utonutí, například bezpečnostním zábradlím aj. • Pravidelná kontrola pH vody (optimální hodnota je 7,2 – 7,6). • Čistota vody záleží nejen na mechanické a chemické ochraně, ale samozřejmě i na výběru kvalitní filtrace. V užitné sezoně je nutno vodu profiltrovat denně, ráno a večer. Mezi nejméně poruchové patří bezpotrubní filtrační jednotky. Vyžadují pouze minimální údržbu a navíc může být celý mechanismus během zimní odstávky uskladněn mimo bazén.

-td- Ve spolupráci s panem Rudolfem Pejšou, specialistou na rodinné i veřejné bazény a jednatelem společnosti Bazény Desjoyuax. Foto: Desjoyaux