Zahrady už zdaleka neslouží jen k pěstování zeleniny, mnohem více se na nich odpočívá. Stejně tak příjemně můžete spočinout na terase, balkoně či lodžii v náruči pohodlného nábytku se zrakem upřeným do zeleně.

A koneckonců to nevylučuje ani možnost mít tam truhlík plný užitečných bylinek, které ještě navíc pěkně voní. Musíte si však vytvořit útulné prostředí - krásný výhled je bonus navíc. Když ho nemáte, vytvořte si ho pomocí dekorativních rostlin. Vlastnosti materiálů Venkovní prostředí je rozmarnější než klima v interiéru, to mějte na paměti a nábytek vybírejte velmi pečlivě. S ohledem na vlivy počasí, daný rozměr prostoru i styl, kterého si přejete dosáhnout. Všímejte si také vlastností jednotlivých materiálů. Jinak se budete rozhodovat při koupi vybavení na obytnou terasu domu, kde budete pobývat v sezoně, kdykoli to počasí dovolí, a jinak v případě sedacího nábytku pro příležitostný odpočinek v besídce na konci rozlehlé zahrady či v blízkosti bazénu. Levné plasty Plastový nábytek za podezřele nízké ceny obejděte velkým obloukem, mohli byste být nemile překvapeni jeho životností plastového kelímku. Nelze však zevšeobecňovat a už rozhodně ne tento materiál zatracovat. Není plast jako plast! Kvalitní plasty jsou tvárné, lze jim vtisknout rozličné tvary, tudíž jsou velmi dekorativní, a to i rozmanitou barevností. Vodítkem může být tloušťka plastu - čím je plast masivnější, tím je také kvalitnější.

Výhoda plastu K dobru lze plastovému nábytku přičíst také nízkou hmotnost a s ní spojenou snazší manipulaci. Je odolný vůči vodě a na jeho údržbu stačí trocha teplé vody se saponátem. Protože je ale dost měkký, snadno se poškrábe. Pamatujte i na to, že korpulentnější osoby se na některých plastových židlích nebudou cítit příliš bezpečně. Plastové rovná se levné však v případě kvalitnějších plastů rozhodně neplatí - vysoké kvalitě totiž odpovídá i cena. Co je to hularo? Věrná imitace přírodního s vlastnostmi umělého téměř za cenu přírodního - to je hularo. Nábytek z velmi odolného materiálu vůči povětrnostním vlivům a věrně napodobující tolik oblíbený přírodní ratan je stálobarevný, a byť působí subtilním dojmem, je pevný i stabilní. Jde o pružný polyetylen, protlačovaný tryskami různých tvarů za vysoké teploty. Je téměř nezničitelný, odolává venkovním vlivům včetně UV záření, vydrží teploty od -30 do +60 °C a snadno se udržuje. K dostání je také široká škála odstínů. Vzhledem k pozitivům materiálu není divu, že hularo patří k finančně náročnějším produktům. Levné alternativy K levnějším, ovšem se srovnatelnými vlastnostmi, patří mirotex a wicker. Oba se vyrábějí z polyetylenu. K výpletu sedáků, opěradel židlí či křesel se používá další z umělých materiálů - wittex. Základem pro jeho výrobu se stal polyester. Poslední dobou se začíná prosazovat plast kettalux, který je úspěšně kombinován s jinými materiály, nejčastěji s odolnou hliníkovou konstrukcí. Výsledná podoba nábytku pak rozhodně nepůsobí dojmem plastového křesílka, které se po pár týdnech užívání rozlomí. Díky velmi pokročilým technologiím ochrany je povrch kettaluxu vybaven jemnou strukturou nanokrystalků, které zabraňují usazování nečistot hluboko do pórů materiálu.

-das-Foto: Archiv In, archiv

Související článek:Čas zahradního nábytku