Přibývá zavařovaček, plní se chladnička a samozřejmě i sklep. Abychom se z té přemíry božích darů a práce „nescvokli“, udělejme si alespoň stručný přehled, co nás čeká a nemine. Naším hlavním šéfem sice bude počasí, ale s trochou nadhledu nám práce půjde od ruky určitě lépe.

Kam dřív skočit?

I když nám ještě v některé dny krásně hřeje sluníčko, na teplomilnou zeleninu už nestačí ani pod fóliovým krytem. Je proto bezpodmínečně nutné sklidit poslední papriky a rajčata a případná zelená jablíčka nechat dozrát na okenním parapetu. Otužilejší druhy zeleniny, jako je salát, ředkvička nebo cibule, tam naopak ještě mohou zůstat pro pozdější sklizeň.

Ani na otevřeném záhonu nemusíme zdaleka sklidit všechnu úrodu. Nadále zde ještě nějaký čas ponecháme pozdní zeleninu zastoupenou bílým a červeným zelím, kadeřávkem, mrkví, černým kořenem, ředkví nebo červenou řepou, pekingským zelím, čekankou a fenyklem. Všechny zmíněné druhy v tuto dobu teprve začnou jaksepatří přibírat na váze i velikosti, takže nás bude čekat opravdu bohatá sklizeň.

Nezapomínejme však, že ke svému růstu potřebují dostatek vláhy. Za suchých dnů jim tedy dopřejeme bohatou zálivku.

Pozor na mráz!

Ani pozdní zeleninu však nenecháváme pouze svému osudu a občas také mrkneme na teploměr, zda noční mrazíky neklesají příliš pod bod mrazu. Pokud zjistíme, že se delší dobu zdržují na -5 °C a méně, raději vyryjeme čekanku a řapíkatý celer i s kořenem, založíme do bedýnky s pískem a uskladníme je v chladné místnosti. Před nástupem silnějších mrazů bychom měli sklidit i kedlubny, ale i velkoplodé druhy zeleniny, jako jsou cukiny a tykve. U těch se sice doporučuje nechat spálit listy mírným mrazem, ale pak už musí bezpodmínečně dovnitř. Podobně je tomu i u kadeřávku, který je dobré pro zlepšení chuti nechat přejít mrazem dokonce několikrát. Ani ten by však neměl v půdě zamrznout.

Ostatní druhy otužilé zeleniny, jako je pór a mrazuvzdorné odrůdy růžičkové kapusty, setrvávají na záhonku. Každopádně je však ochráníme netkanou textilií, větvičkami chvojí nebo nahrnutím spadaného listí.

Pro jarní sklizeň

Během října ještě vysazujeme na otevřený záhon zimní hlávkový salát, který jsme vyseli v září nebo na začátku měsíce. Na první pohled se zdá, že tak mladé rostlinky už nemohou dobře zakořenit a přečkat zimu, ale opak je pravdou. Musíme mu ale pro příští období vytvořit co nejvhodnější podmínky. Optimální jsou zhruba deseticentimetrové brázdy, kde bude z každé strany chráněn před studenými větry a v zimě se zde udrží co nejdéle sníh. Takový záhonek pak můžeme snadno zakrýt i v době holomrazů, aniž bychom poškodili rostliny.

Než se pustíme do hloubení rýh, označíme si provázkem nebo jen laťkou v zemi jejich síť. Měly by být od sebe vzdáleny přibližně 30 cm a na stejnou vzdálenost budeme vpichovat i sazeničky. Když je v průběhu března až dubna mírně přihnojíme, odvděčí se nám už v květnu šťavnatými hlávkami.

-ra-Foto: www.profimedia.cz