Vděčná chryzantéma

Stejně jako na zahrádce, dokvétají i v květináčích a truhlících chryzantémy, zimní astry nebo rozchodníky. Nesnažme se je přenášet do bytu, listopad je jejich měsícem a venku jim bude dobře. Odstraňujeme pouze odkvetlá květenství či zavadlé části rostlin a pamatujeme i na přiměřenou zálivku. Až se s námi rozloučí i tyto rostliny, nemusíme nutně stěhovat truhlíky do chodeb či sklepů. Stačí je pročistit a ozdobit slaměnkami nebo větvičkami šípků, trnek a jiných volně rostoucích plodin. V nehostinné listopadové psotě budou působit velice dekorativně.

Už je jim zima

Muškáty, fuchsie a pokojové květiny, které jsme měli venku, naproti tomu přestěhujeme, pokud jsme to ještě neudělali, co nejdříve do chladných pokud možno světlých prostor a omezíme jejich zálivku na takové množství, aby půda neproschla.

Více světla, méně vody

Stále zelené rostliny v místnosti přemístíme co nejblíže ke světlu, ale ne vedle ústředního topení či jiného tepelného zdroje. Omezíme přiměřeným způsobem jejich zálivku, ať si po období bujného růstu odpočinou. Na druhé straně se snažíme alespoň částečně napravit, co pokazilo umělé vytápění, a zvlhčujeme jim trochu vzduch. Nemáme-li přímo zvlhčovač s vlhkoměrem, který je pro tyto účely ideální, rozvěsíme alespoň v místnosti mokré prádlo nebo umístíme na topení nádobu s vodou.

Většina druhů orchidejí má i během zimního období poněkud vyšší nároky než běžné pokojové rostliny. Optimálním místem pro ně je zimní zahrada nebo alespoň místnost s podobným prostředím. Když se nám podaří udržet denní teplotu mezi 10 až 16 °C a noční snížit na 10 °C a zajistit přiměřenou vlhkost vzduchu, máme velkou šanci, že nám rozkvetou. A ještě jedno doporučení! Žaluzie, které tyto rostliny v létě chránily před prudkým sluníčkem, můžeme nyní klidně vytáhnout. Zimní paprsky jim neuškodí, a naopak jim nahradí úbytek přirozeného světla.

-šum-Foto: www.profimedia.cz