A tak hrabeme, uklízíme, kypříme půdu a v koutě zahrádky se nám vrší nová hromada budoucího kompostu. Opotřebované zahradní nářadí už mnohde volá po opravě, ale bude to s námi muset ještě nějaký pátek vydržet. Bez něj bychom své zahrádce příliš nepomohli.

Rozloučení s letničkami

Letničkové záhonky už v tuto dobu mají své dny dávno za sebou. V klidu čekají na příchod zimy. Aby se mohly v plné síle probudit do příštího jara, zbavíme je nenápadných plevelů, které se zatím pouze krčí u země, ale po oteplení by mohly vyrazit jako zběsilé a ubíraly by našim květinám životní prostor. Nezapomeneme se také mrknout na vyčnívající dvouletky a ostatní rostlinky kvetoucí z jara, zda jim déšť neodplavil půdu. V každém případě už bychom měli mít připravené větvičky chvojí či rákosové rohože, kterými přezimující rostliny zakryjeme dříve, než uhodí mrazy.

Poslední šance

Podobné to bude i s cibulovinami, ovšem s tím rozdílem, že začátkem měsíce můžeme některé druhy stále ještě vysazovat na venkovní záhony. Budou to především tulipány, hyacinty, narcisy a další cibulnaté nebo hlíznaté rostliny kvetoucí na jaře. K jejich výsadbě si vybereme trochu teplejší bezmrazé dny a ihned po zasazení cibulek záhon zakryjeme ochrannou vrstvou. Kromě zmíněného chvojí to může být i netkaná textilie, ale též vrstva uschlého listí (bez zjevných příznaků napadení), kterého je teď všude habaděj.

Konec sázení

Ke spánku se ukládá i trvalkový záhon, i když poslední fialové a doběla zbarvené květy chryzantém, podzimních aster nebo červené lampiónky mochyně židovské nás přesvědčují, že život v zahrádce stále ještě neustrnul. Nechme je proto ještě kvést a podívejme se zatím na rostliny, které mají svůj vegetační čas již dávno za sebou. Odstřihneme u země jejich suché stonky a odneseme je spolu s dalším zahradním odpadem na kompost. Další péče bude obdobná jako u přezimujících dvouletek, takže nám veškerá práce půjde od ruky. Nezapomeneme také občas nakypřit vidlemi ztvrdlou půdu a v případě sucha, které ovšem v listopadu bývá spíše výjimkou, dopřát zahrádce také zálivku.

Sázet trvalky je už v tomto čase zcela zbytečné, i kdyby počasí bylo sebelákavější. Ke svému zakořenění potřebují určitý čas a do příchodu letošní zimy by to už zcela jistě nestihly. S další výsadbou, ale též s přesazováním, proto počkáme až na jaro. Zatím si připravíme návrh, co kam přijde.

A co dřeviny?

Ty mají na rozdíl od malých rostlinek trochu odlišné nároky, takže je v tuto dobu můžeme ještě s úspěchem vysazovat. Jedná se zejména o okrasné keře a stromky s opadavými listy a růže. Do sázení se však pouštíme pouze v tom případě, že již máme z minulého měsíce vyhloubenou jámu a připravenou vhodnou zeminu. Pravděpodobně se ujmou, i když tuto zásadu porušíme, ale rozhodně to nebude to „pravé ořechové“, a příští rok nejspíš budeme z jejich živoření zklamáni.

Pokud tedy nemáme vše řádně připravené, raději si už nové dřeviny nekupujeme, a ty nakoupené raději založíme a s jejich výsadbou na trvalé stanoviště počkáme na jaro. To platí i pro jehličnany a stálezelené listnáče, které se všeobecně lépe ujímají po výsadbě v prvních jarních měsících.

-ra-Foto: www.profimedia.cz