V průběhu května, kdy se rozloučíme se zmrzlými muži – Pankrácem, Servácem a Bonifácem, se nám nabízí úžasná šance rozšířit svůj obytný prostor o balkón, terasu, zahrádku či patio, které můžeme využívat přes celé léto až do časného podzimu. Jsou to prostory, kde relaxujeme, scházíme se s přáteli, můžeme zde snídat, obědvat i večeřet nebo jen tak romanticky snít. Co se výzdoby i vybavení týká, už dávno nejsou tato místa chudými příbuznými interiérů. Lavičky mají pohodlné barevné sedáky, stoly zdobí svíčky či svícínky, prostě pohoda se vším všudy. A tu dokreslují a umocňují hrnkové rostliny oblečené do bezvadně padnoucích terakotových květináčů, barevných obalů, které ladí s barvou nábytku, a využít lze i méně tradiční nádoby – třeba plastové košíky.

V dnešní době již nemusíme vybírat pouze z klasických balkónových rostlin, jakými jsou muškáty či petúnie. Nabídka je velmi bohatá a navíc můžeme netradičně sáhnout i po pokojových rostlinách, jako bramboříku, begónii či kalanchoe, které jsou dostupné téměř po celý rok a je možné jimi dodat šmrnc našemu „druhému domovu“. Využít lze i letničku Gazania, Delphinium, na podzim se hodí Brassica, která se vlivem nízkých teplot zajímavě vybarvuje. Z pokojových rostlin můžeme jako přenosné rostliny využít například echeverii (Echeveria) či mučenku (Passiflora). Báječnou vůni a francouzský šarm zaručeně dodá levandule (Lavandula stoechas), kterou lze na zahradě letnit. Důležité je, abychom rostlinám poskytli místo chráněné před větrem, měly by být umístěné v květináčích, které se nebudou převracet.

Brambořík krásný nejen na Vánoce

Bramboříky jsou velmi oblíbené zejména pro půvabné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Dokonce se vyskytují už i dvojbarevné odrůdy. Květy často voní a okraje mají roztřepené či celokrajné. V teplém bytě mohou rychle odkvétat, proto je možné postavit tyto pestré rostliny na konci jara či v létě ven. Od května můžeme ven umístit bramboříky ze série Super, které jsou k dostání právě na jaře a v létě a vyvracejí názor, že jsou tyto rostliny vhodné pouze na Vánoce. Ačkoliv stále platí, že se s bramboříky nejčastěji setkáme během zimy, nic nám nebrání, abychom své hosty překvapili výzdobou z bramboříků i v létě. Ty by se měly zalévat do misky, nejraději měkkou vlažnou vodou. Jakmile je kořenový bal řádně nasáklý, lze přebytečnou vodu vylít. Zamezíme tak přemokření vyčnívající části hlízy, ze které rostlina vyrůstá. Odkvetlé květy, ale i uvadlé listy, je dobré i se stonkem odstranit vykroucením. Pokud se při pěstování vyvarujeme nejčastějších chyb, jako jsou nedostatečná zálivka, nebo naopak přelití či zalévání příliš studenou vodou, bude nám odměnou záplava dalších květů.

Begónie - nejkrásnější ve skupinách Pokojová rostlina, která vás potěší množstvím barevných květů, je begónie Begonia x elatior. Říká se jí také kysala a už v minulosti bývala velmi oblíbená. Vznikla křížením dvou druhů begónií. První, kdo tyto květiny šlechtil, byl koncem 19. století Angličan James Veitch a jeho zásluhou se nyní můžeme těšit celou škálou jejich barev. Květy begónií mohou být jak plnokvěté, tak i jednoduché, existuje nespočetné množství odstínů barev. K dostání jsou po celý rok a také téměř po celý rok kvetou. První begónie objevil francouzský botanik a diplomat Michel Bégon. Našel je v roce 1690 na ostrově San Domingo. Begónie tedy pocházejí z tropických a subtropických oblastí Asie, Ameriky a Afriky. Kvetoucí vyžadují světlé místo, ale ne takové, kam dopadá přímé slunce. Co se týká zálivky, platí, že nesmíme přelévat ani rostlině nedopřát zálivku. Aby krásně kvetla, doporučuje se každých čtrnáct dní rostlinu přihnojit. Pravidelně také odstraňujte odkvetlé květy. Begónie jsou nádherné ve skupinkách umístěné třeba na stole či okenním parapetu. Kalanchoe - kráska z Madagaskaru Kalanchoe blossfeldiana je jednou z nejpopulárnějších kvetoucích rostlin hlavně díky bohatství květů a mnoha barvám. Nejžádanější jsou červeně, růžově, žlutě a bíle kvetoucí. Je to sukulentní rostlina, která je k dostání po celý rok. Je možné vybrat si z miniaturních variant nebo z větších exemplářů, které najdou na terasách a zahradách širší využití. Tato rostlina pochází z Madagaskaru, proto jí vyhovuje slunečné místo, například na okenním parapetu. Se zálivkou musíme být opatrní, v létě zaléváme střídmě, v zimě ji udržujeme skoro v suchu. Je dobré každých čtrnáct dní ji přihnojit. Kalanchoe působí velmi pěkně ve skupinkách, můžeme je k sobě sesazovat podle barev či kombinovat různobarevně kvetoucí exempláře. Záleží na tom, zda chceme, aby byl výsledný dojem harmonický, nebo spíš veselý a hravý.

Viola Macešky patří mezi dětmi i dospělými k nejoblíbenějším zahradním rostlinám. Nejčastěji se setkáváme s maceškou velkokvětou (Viola x wittrockiana), ale své příznivce má i o něco drobnější violka ostruhatá (Viola cornuta). Existuje několik set kultivarů zahradní macešky velkokvěté (Viola x wittrockiana), s květy v téměř všech barvách – od žluté přes oranžovou, růžovou, purpurovou, tmavě hnědou až po téměř černou. Mohou být jedno, dvou i tříbarevné, s hladkými i zvlněnými korunními lístky.

Macešky patří mezi dvouletky a jejich úkolem je zkrášlit jarní období na zahradě či balkónu ještě před nástupem letniček. Společně s tulipány a narcisy určitě patří do jarního záhonu. Rychlý nástup květů na jaře je umožněn výsadbou předpěstovaných sazenic, proto je ideální nakoupit předpěstované kvetoucí sazenice. Ačkoliv mají macešky hlavní období květu na jaře, k dostání jsou i na podzim. Vysazujeme je do misek, truhlíků, na okna, na balkóny, použití nacházejí i na hrobech či v ornamentálních záhonech. Na balkóně je možné vysadit je do závěsných košíčků či různých dřevěných nádob. Kvetou velmi dlouho, jestliže mají půdu bohatou na živiny, která udrží vláhu, a jestliže květináč nestojí na přímém slunci. Maceška potřebuje dostatek vody, odkvetlé květy je třeba pravidelně odstraňovat.

K nejvděčnějším violkám patří Viola cornuta. Na jaře se mohou její modrofialové a krémově bílé až žlutokvěté kultivary vysazovat ještě jako malé sazeničky do různých balkónových truhlíků nebo květináčů. Pokud nebudou kultivary violky ostruhaté stát na přímém slunci, pokvetou celé měsíce.

-td- Foto: Holandská květinářská kancelář