Rozkvétající květnová zahrada je pro milovníka okrasných květin pravým rájem. Všude samá poupata a květy, takže nevíte, kam se dřív podívat. I když se máme čím těšit, na lehátku příliš dlouho nezůstávejme. Zaprvé by nás jarní sluníčko mohlo spálit a zadruhé bychom brzy dopadli jako Šípková Růženka. Tak tedy „zadní částí těla vzhůru“, zahrádka čeká!

Pryč s nimi

Náhlé zlepšení počasí probudilo k životu nejenom okrasné rostliny, ale i plevely. Kdo nebyl delší dobu na zahrádce, žasne. Heslem měsíce proto u většiny zahrádkářů bude: „Sekat, trhat, plít.“ Dost možná nám v rohu zahrádky roste nešlechtěný strom, ať už se jedná o lípu, javor, vrbu či jinou dřevinu. Často je trpíme, protože v době letních veder dopřávají záhonkům stín. Všeho moc však škodí. Kdybychom je nechali nekontrolovatelně růst, utopila by se brzy naše zahrádka v šeru. Tak rychle do ruky pilku či zahradnické nůžky a ořezat je na patřičnou míru! Po odkvětu ještě upravme řezem zlatý déšť, tavolník, šeřík a jiné okrasné keře kvetoucí na jaře.

Okrasné dřeviny S kompaktními kořenovými baly lze v první polovině měsíce úspěšně vysazovat zvláště jehličnaté stromky a stálezelené keře. Rododendrony můžeme sázet i s nakvetlými poupaty. Ujímají se dobře, ale potřebují kyselou půdu. Všem nově vysazeným dřevinám dopřávejme dostatek vláhy (jak zdola, tak shora), na prudkém slunci i zastínění. Okolo kmenů vytrhejme plevely, obnovme mísy a zaplňme je mulčovacím materiálem.

A co trávník? Ten také roste jako z vody, a proto musíme se sekačkou vyjíždět alespoň jedenkrát za 14 dní. Všímejme si rovněž plevelů a ještě před posekáním je raději vytrhejme i s kořeny. Posekaný trávník zalijme proudem rozptýlené vody a pamatujme na hnojení (Trávníkové hnojivo). Kdo se chystá na výsev, má ještě možnost v první polovině měsíce. Později už bude pozdě.

Venkovní záhony Tam bude práce! V květnu vysejeme do volné půdy letničky s krátkou vegetační dobou, jako je například šrucha nebo trávnička. Na otevřený záhon však už můžeme i vysazovat. Počátkem měsíce to budou otužilejší rostlinky jako třeba afrikán, voskovka aj. Po zmrzlých mužích prakticky už všechny - i choulostivé druhy. Jmenujme například krásnoočku, lobelku, okrasný tabák, salvii, letní astry a další. Do kompostem obohacené a prohřáté půdy lze též sázet řízkované jiřiny nebo jejich přezimované hlízy. Větší trsy rozdělme tak, aby na každém oddělku zůstal kromě silnější hlízy i krček s vyvinutým očkem. Odkvétající tulipány postupně odštipujeme.

Květiny za oknem Okenní a balkónové truhlíčky naplňme vhodným květinovým substrátem a osaďme přezimovanými květinami nebo doporučenými letničkami. Na nejvíce osluněné jižní straně se bude dařit afrikánům, sporýši či salvii, na severní zastíněné stanoviště vysaďme třeba begónie nebo fuchsie. Do míst, kde si sluníčko podává ruce s mírným stínem, může přijít petúnie, lobelka a pelargónie páskatá nebo převislá, které dobře snášejí obojí.

-ra- Foto: http://www.profimedia.cz/