Chybělo nám pak houpání jako dospělým? Asi ano, vždyť jedním z nejpříjemnějších kusů nábytku je houpací křeslo a některý typ zahradní houpačky nechybí skoro v žádné zahradě.

Únava je naším stálým průvodcem. Houpání má silně uklidňující účinek na lidskou psychiku. Spojíme-li tyto dvě věty dohromady, vyjde nám z toho, že bychom se mohli poohlédnout po něčem k příjemnému pohoupání – křeslu, houpací lavici, houpací síti anebo něčem avantgardnějším, originálním. V každém případě by to mělo být něco, co nás ukolébá do příjemného tělesného i duševního stavu.

Houpací křeslo je věčné Ať čalouněné, nebo s tradičním ratanovým výpletem, houpací křeslo z ohýbaného bukového dřeva je tradičním kusem odpočinkového nábytku. Například už třetí století patří do výrobního programu firmy Thonet. Mají je ovšem v nabídce i mnohé jiné firmy. Koupit si můžeme historizující křeslo se středověkým šmrncem a koženým čalouněním, rustikální z prken vypadající jako samorost a dokonce teakové s opěradlem napodobující plaňkový plot (Kinga). O jejich pohodlnosti je nutné se přesvědčit samozřejmě in natura.

Závěsné houpací křeslo Vtip závěsného houpacího křesla spočívá v tom, že nejsme závislí na jediném monotónním pohybu vpřed a vzad, ale můžeme měnit úhel houpání stejně jako sklon sedací plátěné části. Ta je uchycena na lanech a tyčích z tvrdého dřeva. Křeslo se zavěšuje pomocí karabiny na pevný trám, pergolu nebo větev – anebo se zavěsí na pevný kotvící prvek (hák, šroub) ve stropě. Montáž stropního zavěšení by měl udělat odborník. Tento typ křesla využijeme doma stejně jako na chatě či chalupě, v interiéru i na zahradě.

Houpeme se na zahradě Nápadná, do textilu oděná masivní houpačka s kanýry na střeše a polstrovanou lavicí pro několik lidí vedle sebe je tou nejnákladnější houpačkou. Ale také možná nejnepraktičtější a těžko se při jejím vzhledu začlení do zahrady. Daleko vkusnější je celodřevěná houpačka stejného typu. Lepší než jedna lavice (kde sedíme vedle sebe v řadě jako někde v čekárně) je houpačka se dvěma sedadly proti sobě – tady se vidíme a můžeme si povídat. Někdy je uprostřed i malý úzký stoleček.

Na zahradu si můžeme pořídit také závěsná křesla z ohýbaného dřeva, která mají svůj stojan, nemusí se tedy nikam montovat.

Relaxace v síti Funkci sólo houpačky do zahrady může plnit i houpací síť, která možná uvolňuje a přináší uklidnění nejvíce, relaxace je na ní nejhlubší. To proto, že se nejen vleže jakoby vznášíme nad zemí, ale k tomu si navíc do ní pohrouženi vychutnáváme podélný pohyb zleva doprava, stejně jako bychom se kolébali v kolébce, kdybychom ji byli bývali měli.

Obyčejné zavěšené prkénko Zdánlivě aktivní houpání, ale také nanejvýš uklidňující (zjistíme po 2 - 3 minutách houpání) přinese jednoduchá dětská houpačka zavěšená na lanech nebo řetězech. Vyzkoušet to můžeme na dětském hřišti (houpačka je podle stávajících směrnic tak bezpečná, že unese i dospělého – nosnost si na ní ale pro jistotu zjistíme). A pak už není problém prolistovat katalogy výrobců a konstrukci s houpačkou si objednat – vedle ní může být ještě jedna s dětskou sedačkou a třeba i šplhací lano.

Houpat se můžeme i v bistru V zahradních restauracích poznali, že příjemně „rozhoupaný“, zrelaxovaný host se déle zdrží. A proto někde už instalovali celá houpací plata, která i se stolem, lavicemi a hosty vykonávají vodorovný pohyb do stran s mírným zhoupnutím. Dokonalá relaxace při kávě nebo sklence vína!

-ag- Foto: Kettler, Saky Paky, La Siesta, http://www.profimedia.cz/