Co je lepší? Klasická, nebo infrasauna? Každá má své pro. Každopádně ať ta nebo ta, rozproudí nám krev v žilách a tělo zbaví škodlivin.

O léčivých a relaxačních účincích saunování není pochyb. Vždyť horkovzdušné koupele znal s nejvyšší pravděpodobností už pračlověk v mladší době kamenné. Známé jsou i římské lázně v Pompejích a vykopávky kamenných van v Řecku. Mohli je sice využívat jen ti nejvýznamnější představitelé společnosti, ale ani oni si nemohli vybírat. Oproti dnešní době totiž existoval jen jeden typ.

Jednadvacáté století samozřejmě poskytuje mnohé možnosti, a to i těm, kteří ze zdravotních důvodů klasickou saunu využívat nemohou. Pro ty je na trhu k dispozici infrasauna.

Klasická sauna

Představuje ji kabina vyrobená z vysoce odolného dřeva uvnitř zařízená elektrickými saunovými kamny fungujícími na bázi přímotopu a zvlhčovačem vzduchu. Nechybějí dřevěná lehátka zabudovaná v různých výškách, rohože, ochlazovací káď, teploměr s vlhkoměrem a saunová svítidla s krytem.

A co se při saunování děje s naším tělem? Na vysokou teplotu reaguje roztáhnutím krevních cév v kůži (zčervenání kůže) a vylučováním potu. Tep krve se zvýší asi o 50 procent, zvýšený krevní tlak zásobuje potní kapiláry dostatkem materiálu a rozděluje teplo z kůže dovnitř těla. Vzhledem ke krevnímu tlaku způsobí změny krevního oběhu určitou úpravu nejprve na vyšší anebo nižší hodnotu. Ve fázi ochlazení se mají zvýšené teploty těla snížit opět na původní hodnoty. Přitom se znovu zvyšuje obsah kyslíku v krvi. V důsledku střídání studené koupele na kůži a teplé koupele nohou se urychluje obnovení pružnosti cév v kůži. Když se pociťuje působení tepla fyzicky a psychicky jako uvolnění, pak aplikace ochlazení způsobí pocit osvěžení a vytvoří ve vegetativním nervovém systému a v důležitých nervových orgánech výkonné impulsy, které se mohou označit jako malý stres ve smyslu uklidňujícího stresu. Všeobecně má saunování velmi prospěšné působení na tělesné orgány, systém krevního oběhu a hospodaření těla s vodou. Zvyšuje se odplavování odpadových látek jako i připravenost organismu bránit se proti infekcím.

Infrasauna - sauna pro každého Také infrasaunu představuje vyhřívací kabina, která je ovšem vybavena keramickým infrazářičem a digitální řídicí jednotkou. Rovněž nechybějí lehátka. K regeneraci organismu se využívá terapeutického efektu infračerveného záření. To nemá nic společného s UV zářením (odpovědným za spálení kůže při opalování a poškození kůže) anebo nukleárním zářením. Zářící teplo je jednoduše forma energie, zahřívající tělesa přímo, proces zvaný konverze, a to bez zahřívání vzduchu, který je mezi nimi.

A jak působí na lidský organismus? Infrasauna používá infračervené záření pro přímou penetraci lidských tkání do hloubky přibližně 4 cm. Záření je nastaveno co nejblíže lidskému záření tak, aby tělo mohlo absorbovat až 93 % infračerveného záření, které se dostane k lidské pokožce. Běžná sauna je závislá na nepřímém působení tepla: první je konvekce (vedení tepla v kapalném a plynném prostředí) a druhá je kondukce (přímý kontakt mezi ohřátým plynem a pokožkou), které na nás mají ozdravný účinek. V infrasauně méně než z 20 % je ohříván vzduch, což nechává přes 80 % na přímý ohřev našeho těla. Proto kabina na bázi infračerveného záření prohřívá lidské tělo do hloubky a mnohem efektivněji než tradiční sauna. Většina infračervené energie je primárně spotřebována na přímou přeměnu v energii tepelnou. U tradiční sauny naopak dochází k nadměrnému ohřevu vzduchu, který následně povrchově zahřívá naši pokožku. Tento zásadní rozdíl vysvětluje mnoho bezprecedentních výhod dosažitelných pouze v infrasauně. Infračervená energie, kterou využívá právě tento typ saun, vylučuje z těla až 3x větší obsah škodlivých látek v objemu potu v porovnání s tradiční saunou. Pracuje s teplotou vzduchu v rozmezí 30 - 60 °C. Nižší teploty vzduchu jsou důležité pro lidi s vyšším kardiovaskulárním rizikem, protože vysoké teploty v tradičních saunách jsou pro ně velmi nebezpečné.

Kabiny můžeme používat i s otevřenými dveřmi dokořán, pokud jediným požadovaným výsledkem je infračervená penetrace, nebo pokud požadujeme svalové prohřátí (sportovní svalové předehřátí) bez dosažení výrazné potivosti, a to vše i v plném oblečení. Tento přístup může být používán před svalovým strečinkem, posilováním, běháním, před vystavením se nízkým teplotám apod.

Místo najdou všude Dokonale uzpůsobené a vybavené kabiny klasických saun i infrasaun jsou nabízeny v různých velikostech, takže se mohou stát součástí středně velké koupelny. Najít pro ně můžeme ale i místo ve sklepě či bývalé komoře. Vyrábějí se v typizovaných velikostech, zvolit je ale možné i řešení na míru.

Víte, že... 1. Předehřátí tradiční sauny trvá 30 - 90 min. Provozní náklady činí přibližně 40 Kč. 2. Předehřátí infračervené kabiny za pokojové teploty trvá asi 5 - 10 min. Při cyklu 10 minut zahřátí a 30 minut saunování jsou provozní náklady přibližně 3 Kč.

-td- Foto: http://www.isifa.com/, Sapho