Jdeme na to

Rozměr bazénu a jeho tvar jsou zpravidla určovány velikostí pozemku, počtem osob, které budou bazén využívat, a v neposlední řadě jejich plánovanými aktivitami v bazénu. Pro běžné plavání jsou doporučovány bazény s hloubkou 1,2 metru, která zajišťuje i optimální ekonomické parametry provozu. Při této hloubce není bezpodmínečně nutné zajištění umělého ohřevu vody v nádrži, protože voda je přirozeně temperována slunečními paprsky. Minimální rozměry pro bazén, kde lze udělat alespoň několik temp, jsou 8 x 4 x 1,2 metru, při použití protiproudu lze rozměry zhruba o polovinu zmenšit. Pro příjemné rodinné koupání jsou doporučovány minimální rozměry 6 x 3 metry.

Nadzemní, či zapuštěný? Bazénů je na trhu celá řada, ale v zásadě lze rozlišovat mezi výrobky nadzemními a zapuštěnými (částečně nebo zcela). Nadzemní fóliové bazény jsou většinou oválného nebo kruhového tvaru a jsou oblíbeny pro jednoduchost montáže při sezónním využívání. Jejich nosná konstrukce je obvykle tvořena z umělé hmoty nebo ocelových plechů, slabinou těchto bazénů je však snadná zranitelnost konstrukčních materiálů, vizuální nedokonalost (tvorba záhybů) a omezená životnost použité fólie.

Pokud je naší prioritou kvalita, rozhodně volíme bazén zapuštěný. Nejpoužívanějším materiálem pro stavbu takových bazénů je beton. Tyto stavby mají nejdelší životnost a vynikají i odolností proti mechanickému opotřebení, pevností, trvanlivostí a odolávají i agresivním vlivům vody i zeminy. Patří tak i mezi finančně nejnákladnější a časově na přípravu nejnáročnější. Základem těchto bazénů bývá železobetonová nebo betonová vana, jejíž vnitřní povrch je následně upraven podle přání klienta (keramický obklad, mozaika, ale i vyložení fólií - tzv. Liner). Betonovým je v podstatě i bazén vybudovaný technologií ztraceného bednění z polypropylenových panelů, jehož nespornou výhodou je možnost vytvoření jakéhokoli tvaru bazénu podle individuálních přání stavebníka.

O poznání levnější investicí jsou bazény laminátové, jejichž výhodou je navíc i rychlá montáž, naprostá hygienická nezávadnost a vyšší životnost ve srovnání s plastem. Korpus bazénu tvoří jednolitý laminátový celek, který se pokládá na připravenou armovanou desku. Při její přípravě je nutné dbát kvalitní připravenosti, aby nedošlo k následnému poškození laminátové vany. Nevýhodou laminátového bazénu je jeho tvarová a velikostní omezenost. Bazénem rovněž náročným na stavební připravenost je bazén plastový. Jeho předností je jeho pořizovací hodnota - je jednoznačně nejlevnějším zapuštěným bazénem. Bazény z plastu jsou vyráběny jako samonosné nebo vyztužené žebry či sedacím lemem. Pro toho, kdo dává přednost nevšedním materiálům, je vhodný bazén z kovu - z oceli, slitiny hliníku nebo nerezu.

Náklady na náklady Důležitým aspektem ovlivňujícím volbu konkrétního druhu nebo velikost bazénu je otázka finanční - jak zasáhne provoz bazénu do rodinného rozpočtu. Náklady spojené s provozem bazénu nejsou rozhodně zanedbatelnou položkou a každý, kdo bazén vlastní, se je snaží snížit na minimum. Aby byly zvýšené náklady na provoz bazénu co nejpřijatelnější, je účelné vynaložit finanční náklady na snížení budoucích výdajů. Výpar tepla z vodní hladiny při ohřevu vody lze omezit zastřešením bazénu nebo zakrytím vodní hladiny, což je levnější varianta. V případě zastřešení vodní plochy značně prodloužíme koupací sezónu, až na pět měsíců, a získáme mnoho výhod a úspor navíc: snížíme tepelné i kvantitativní ztráty vody, ohřejeme vzduch v zastřešeném prostoru, ochráníme vodu před mechanickými nečistotami, ušetříme za chemické přípravky k ošetření bazénové vody i tepelnou energii pro vytápění bazénu a zajistíme větší bezpečnost pro děti a domácí čtyřnohé oblíbence. Rozpočet provozu zoptimalizujeme i správným výkonem čerpacích jednotek a motorů ve filtračních zařízeních i v přídavných zařízeních (například protiproud). Proto věnujeme pozornost i výběru jednotlivých bazénových technologií tak, abychom zbytečně nepředimenzovávali výkon jednotlivých jednotek, a nedocházelo tak k větší spotřebě energie, než je nezbytně nutné. Úspora jedné kilowatthodiny vede ke snížení nákladů o stovky korun.

Navzdory stavebník chemikem Voda v bazénu podléhá přirozeným přírodním procesům jako každá voda kdekoli jinde na světě. Je tedy potřeba ji ošetřovat speciálními prostředky shrnutými pod názvem bazénová chemie. Aplikované množství lze ovlivnit i mechanickým čištěním vody - sběrem klacíků, listí, nečistot z hladiny pomocí speciálních sítěk a významným pomocníkem je v tomto ohledu i vodní vysavač, bez kterého se neobejde žádné dno domácího bazénu. Samotné chemické přípravky používáme na základě vyhodnocení stávající vody v bazénu pomocí testerů, které určí tvrdost vody, stupeň znečištění, obsah chlóru a podobně. O údržbě bazénové vody si ale řekneme trochu více opět příště.

-Radek Beneš, Dům a zahrada 5/2007- Foto: http://www.profimedia.cz/, Desjoyaux