V červnu má pečlivý zahrádkář na pilno. Nadcházející léto nám slibuje spoustu nových květů, ale očekává od nás také určitou pomoc. Kromě pravidelné zálivky, hubení plevele a hnojení, to bude ostříhání posledních jarních květů a zaopatření odkvetlých rostlin.

Lehněme si do trávy

Náš zelený koberec je teď krásně hustý, takže na něm můžeme s klidem i odpočívat. Sledujeme však přitom výšku dorůstající trávy a jakmile přesáhne 5 cm, zanechme lenošení a chopme se sekačky. V tuto dobu bychom ho měli sekat alespoň jedenkrát za 14 dní, nejlépe za suchých dnů. Nezapomínejme rovněž na hnojení dusíkatými přípravky a postřiky herbicidy proti plevelům. Kombinaci obojího splňuje například Travin. Osamělé a vzrostlé plevelné rostliny je lepší vyrýpnout.

Čas lásky je za námi Červené, modré a bílé květy šeříku odcházejí stejně rychle jako první jarní touhy, a je proto vhodné se jich co nejrychleji zbavit. Odstřižením odkvetlých výhonků nejenom vylepšíme estetický vzhled zahrádky, ale současně zajistíme stromům bohatou květní násadu i v příštím roce. Tak rychle nůžky do ruky, ať se máme pod čím líbat!

S čím na rande? Místo šeříkových „hroznů“ můžeme teď své milované nosit ze zahrádky třeba růže, ale nepřehánějme to. Silný řez oslabuje rostliny. Koncem měsíce už budeme řezat víceméně z povinnosti, protože jarní poupata už dávno vykvetla a teď začínají vadnout. Nečekejme proto, až se vytvoří šípek a odstřihněme odkvetlé výhony nad prvním nebo druhým plně rozvinutým lístkem, aby očko směřovalo ven z keře. Pro zajištění zdárného růstu a hlavně květenství dopřejme růžovým keříkům novou výživu formou tekutého hnojiva v zálivce, např. roztokem Cereritu a Rozárinu.

Dejme je do chládku Přehlídku krásy mají za sebou už i tulipány, jejichž cibule by si měly nějaký čas odpočinout ve sklepě. Po zežloutnutí listů je proto opatrně vyryjeme a necháme usušit na zastíněném místě. Po očištění od zaschlé zeminy je uložíme do označených lísek a přeneseme do tmavého a chladného prostoru. Na nové stanoviště je budeme moci vysadit na přelomu srpna a září. Během měsíce začínáme postupně dobývat ze země i cibule další raně kvetoucích cibulovin a hlíznatých květin – zejména krokusů. Předtím je ale přestaňme zalévat, aby se důkladně zatáhly.

Přírodní zeď Živý plot nás sice chrání před zraky klevetivých sousedů, ale v zanedbané úpravě by mohl zadat i příčinu k dalším klevetám. Dbejme proto na jeho vzhled a udržujme optimální tvar. Toto období je vhodné zejména k řezu živých plotů z opadavých listnáčů, jako je ptačí zob, zimolez, pustoryl a další. U malých zahrádek dejme raději přednost kratšímu sestřihu (100 až 120 cm), větší by zbytečně stínil. Půdu pod stromky zbavme plevelů, mírně zkypřeme a zakryjme mulčovací hmotou. Živé ploty z jehličnanů zatím nestříhejme, jejich čas nastane až v srpnu.

-šum- Foto: http://www.profimedia.cz/