Bez kvalitní zahradní techniky si dnes neumíme práci v zahradě, kolem domu, na chatách a chalupách ani představit. Stále kupujeme nejrůznější stroje, přístroje, nářadí, náčiní - mechanické, elektrické i motorové. A průběžně k nim přikupujeme příslušenství, které rozšiřuje jejich pracovní možnosti.

Takzvané „ručně nesené stroje“ jsou motorové stroje, se kterými – jak název napovídá – pracujeme tak, že je držíme v rukou. Patří sem různé plotostřihy, postřikovače, křovinořezy a vyžínače, strunové sekačky a také ruční fukary. Pro sekání okrajů travnatých ploch, příkopů, nepřístupných terénů a příkrých svahů se využívají strunové sekačky (vyžínače) a křovinořezy. Obojí občas může být docela těžké a po chvíli práce se pěkně pronést. Je to náročné zejména v horku nebo v obtížnějším terénu, kde se únava rychle stupňuje, kde je cítit každé kilo stroje navíc. Proto při výběru zohledníme nejen výkon a funkce, ale také hmotnost. Záleží zde mnohem více, než u pojezdové sekačky, na tom, kdo s ručně neseným strojem bude pracovat.

Trochu neobvyklé slovo plotostřih je názvem nanejvýš praktického stroje k tvarování a sestřihávání živých plotů. Hmotnost má kolem šesti kilogramů (a tedy na delším plotě práce pro silnější muže) a cena kolem 14.000 korun nabízí jednostranné nebo oboustranné stroje, (stříhá buď jedna strana dlouhého nože, nebo obě).

Údržba

Při čištění postupujeme vždy podle návodu. Sekačku a další stroje po skončení práce očistíme od trávy, hlíny a nečistot – a to pokud možno vždy na sucho. Netřeba dodávat, že vypnuté a odpojené ze sítě!

Kolečka zbavíme nánosů suché trávy, sekací nože přetřeme hadříkem, vnitřek seškrábeme po zaschnutí trávy. Uvnitř sekacího bubnu, kolem břitů, se usazují nánosy nejjemnějších kousků trávy, které časem vytvoří pevnou, homogenní krustu, která by nakonec dosahovala až k sekacím nožům. Tomu předejdeme pravidelným čištěním sekačky po každém sekání. Pokud se už vytvoří, dá se odloupnout v celku.

Existují sice adaptéry na čištění, ty se připojí k sekačce a pustí se voda, hrozí ale nebezpečí zatečení vody tam, kam se při běžném sekání vůbec nedostane. A v letním vlhku stroj rychleji zrezaví a rychleji také doslouží. Určitě se vyplatí držet sekačku v co největším suchu, neprolévat zbytečně vodou. Tráva v ní po sekání uschne a špachtle nebo jiný podobný nástroj vyčistí všechno bezpečně a rychle. Motorové i elektrické stroje také máme uloženy v suchu - kůlna, do které teče střechou, není to nejlepší.

Pokud se nám něco nezdá a stroj nebo jeho provoz vykazuje náznak i jen sebemenší závady, raději vždy zavoláme do prodejny nebo jejího servisu. Rozhodně neexperimentujeme a nezkoušíme zasahovat do mechanismu stroje. V žádném případě to neděláme v době záruky, kterou bychom neodborným zásahem porušili.

Záruční doba Je u mnoha prodejců až pětiletá, většinou ale vázaná na každoroční placené servisy. Znakem dobrého výrobce je dále kvalitní a široký pozáruční servis, kde nám spolehlivě stroj opraví i po vypršení záruční lhůty. O jeho kvalitě vypoví také dostatečný sortiment náhradních dílů, které budou všude snadno dosažitelné. Raději kupujeme originální náhradní díly, údržba pak bude mnohem jednodušší a další výkon spolehlivější.

A co dělat, pokud veškerá technika selže? Třeba reagovat na nabídku v tisku: „Nabízíme ekologicky šetrné sekání za použití chovných ovcí“. Ale tady už evidentně nejde o sekání, ale vypásání. I tak to ale jde, a dokonce v mnoha případech je to cesta nejlepší, jako třeba v méně přístupném terénu, kde není možné sekání sekačkou. Odpadne namáhavé sekání kosou nebo pro někoho těžkou strunovou sekačkou či křovinořezem.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/